Joost Klein met Europapa tijdens de halve finale van het songfestival
NOS NieuwsAangepast

Joost Klein naar finale Songfestival, morgen als vijfde aan de beurt

Zoals verwacht is Joost Klein namens Nederland door naar de finale van het Eurovisie Songfestival met Europapa. Ook de veelbesproken inzending van Israël is door naar de finale. In die finale is Klein zaterdagavond als vijfde aan de beurt.

Hij was in de halve finale als zestiende en laatste aan de beurt en werd in de zaal enthousiast onthaald. Commentator Jacqueline Govaert noemde het optreden "het grootste feest van de avond".

"Ik heb het geflikt", zei Klein direct na afloop euforisch op zijn Instagrampagina. Even later zei hij op de persconferentie ook blij te zijn met zijn familie, die in Leeuwarden zijn optreden volgde. "Dat heeft mijn hart met liefde gevuld."

Ook zei hij te denken aan "alle wezen in de wereld, alle mensen die anderen vergeten, aan de leraren die gepest worden in de klas en de mensen zonder huis."

Kijk hier het optreden terug:

Joost Klein brengt nieuwe energie op het songfestival

In het buitenland zijn de reacties wisselend. De VRT schrijft dat Joost Klein de "verwachtingen helemaal heeft ingelost": "Europapa toont hoe Joost Klein de hype echt waarmaakt." België viel zelf overigens onverwacht af.

De Oostenrijkse publieke omroep ÖRF is minder te spreken over de Nederlander: "Het is een rommelig samengesteld kunstwerk, met extreme schoudervullingen als handelsmerk." Oostenrijk heeft zich ook voor de finale geplaatst met het nummer We Will Rave.

De songfestival-volger van de Zweedse krant Aftonbladet omschrijft de act van Klein als een "Nederlandse clown met grote schoudervullingen".

Op de persconferentie na afloop kreeg Joost nog een bijzondere boodschap:

Joost Klein na bereiken finale: 'Ik denk aan alle wezen in de wereld'

De organisatie van het songfestival heeft vannacht bekendgemaakt dat Klein morgen in de finale als vijfde aan de beurt is. Nederland lootte producer's choice, wat inhoudt dat de organisatie bepaalt welke startpositie Klein krijgt.

Zweden is als gastland als eerste aan de beurt. Na Nederland is Israël, dat zich gisteravond ook plaatste. Over het optreden van zangeres Eden Golan is al weken veel te doen. Tot gisteravond laat werd in Malmö gedemonstreerd door mensen die vinden dat Israël vanwege de oorlog in Gaza niet mag meedoen aan het festival.

Dit is de volgorde bij de finale van zaterdag:

Ondanks die protesten doet Israël het steeds beter bij de bookmakers. Het land stond eerder op de avond op de achtste plaats, maar staat na de halve finale op de tweede plek. Europapa staat nu achtste, bovenaan staat Kroatië.

Veilige plek

Op de persconferentie van de winnaars na afloop was er nog een opvallend moment, toen er een kritische vraag van een journalist kwam aan de Israëlische Golan. Een Poolse verslaggever vroeg haar of ze er ooit bij had stilgestaan dat ze door haar aanwezigheid een gevaar vormt voor de andere artiesten en het publiek.

Golan leek zich er even geen raad mee te weten, waarna de man die de leiding had over de persconferentie ingreep door te zeggen dat ze daar niet op hoefde te antwoorden.

"Waarom niet?", sprong Klein, die naast haar zat, daarop in. Golan antwoordde vervolgens alsnog: "Ik denk dat de EBU alle veiligheidsmaatregelen neemt, zodat dit een veilige en gemeenschappelijke plek is voor ons allemaal. Dus ik denk dat het voor iedereen veilig is."

Advertentie via Ster.nl