NOS Nieuws

Joost Klein vanavond met drie minuten pure vrolijkheid in het Songfestival

  • Jorn Kompeer

    redacteur Binnenland in Malmö

  • Jorn Kompeer

    redacteur Binnenland in Malmö

Hakken op happy hardcore, samen met een dansende vogel en flitsende beelden in het scherm. Het is niet per se wat televisiekijkers de afgelopen jaren van Nederland gewend waren tijdens het Eurovisie Songfestival. Een gepolijst popliedje is Kleins hit Europapa namelijk zeker niet, terwijl Nederland daar de laatste inzendingen juist een abonnement op had. Met de keuze voor Joost Klein gooit organiserende omroep AVROTROS het vanavond over een volledig nieuwe boeg.

Dit jaar spat de energie juist van het podium, met een act die het best is te omschrijven als drie minuten pure vrolijkheid. Maar ook met een emotionele laag, zoals op het einde waar Joost Klein zich via de camera richt tot zijn overleden vader. Ook op andere momenten zijn er verwijzingen naar Klein zijn overleden ouders, bijvoorbeeld op de schermen achter het podium.

Klein en zijn vrienden, van wie er twee ook op het podium staan, probeerden afgelopen weken zoveel mogelijk van het optreden geheim te houden. Af en toe lieten ze wel iets los, zoals toen medebedenker van de act Gover Meit sprak over "een nieuwe vorm van de maanlanding. Mensen gaan niet geloven dat dit fysiek mogelijk is".

Joost Klein vanmiddag vlak voor vertrek naar de Songfestival-arena:

Joost naar Songfestivalarena: 'Gruwelijk veel zin in'

Gisteren kwam aan de speculaties een eind, toen pers en publiek waren uitgenodigd om de act voor het eerst in zijn geheel te zien.

In die act valt op dat Klein en zijn team gebruikmaken van alles wat de mega-televisiestudio in de Malmö Arena te bieden heeft. Zo begint het optreden met een camera recht boven in de zaal, zodat de kijker kan zien dat het kruisvormige podium is veranderd in het gezicht van Joost Klein. Daarna is hij zelf in beeld, zwaaiend naar de camera met de tekst "I Love you all".

Dat contact met de kijkers en het publiek legt hij vaker. Zo roept hij de zaal meerdere keren op om met hem mee te doen. Tegelijk ziet de kijker op het grote scherm achter Klein een wirwar aan beelden voorbij komen: van een wereldbol en een vuurzee tot Duitse curryworst.

Uiteindelijk is niet te missen dat dit optreden toewerkt naar een hoogtepunt, wanneer Klein en zijn vrienden gaan hakken. Ondertussen klinken de jaren-90-beats door de arena en begint het publiek te schreeuwen.

Zo zag dat hakken er gisteren tijdens de generale repetitie uit:

Hakkend door de generale repetitie van Joost Klein

Wie speciaal voor Joost Klein gaat kijken, moet wel even geduld hebben, want hij is vanavond pas als zestiende en allerlaatste aan de beurt. Daarna gaan de telefoonlijnen open en bepalen de kijkers welke tien landen ze in de finale terug willen zien. De uitslag volgt ruim een half uur na het optreden van Klein.

Waar het vorig jaar nog heel spannend was of Nederland die finale zou halen, zijn de voortekenen nu gunstiger. Sinds de presentatie van Europapa, eind februari, schoot het nummer omhoog bij de bookmakers, die voorspellen welke liedjes de meeste kans maken om te winnen. Europapa begon op plek 22 van de 37, maar steeg al snel de top-10 in, met plek drie als hoogste notering. De laatste dagen zakte het nummer een beetje terug, naar plaats zes.

Vliegende schotel

Een plek in de finale voor Joost Klein lijkt gegarandeerd, maar dat wil niet zeggen dat er geen concurrentie is.

Zo is ook Nemo uit Zwitserland ingedeeld in deze halve finale. Het nummer The Code vertelt over de figuurlijke reis die de artiest aflegde om zichzelf te kunnen zijn. Tegelijk gebeurt er van alles op het podium, met een draaischijf waar de artiest rondjes op draait.

En dan is er vanavond ook het beladen optreden van zangeres Eden Golan uit Israël. Al maanden is er discussie over de deelname van het land. Vandaag zijn er zelfs grote protesten aangekondigd in Malmö, waar mogelijk tienduizenden mensen op af komen.

Wat betreft de muziek denken veel songfestivalkenners dat Israëls nummer Hurricane juist kan rekenen op veel sympathiestemmen en dat het de finale waarschijnlijk met gemak haalt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl