Bredewold juicht, Vollering (rechts) wordt derde
NOS Wielrennen

Bredewold wint openingsrit Baskenland, na afdaling waar Vingegaard viel

Mischa Bredewold heeft de eerste etappe in de Ronde van Baskenland gewonnen. De Nederlandse Europees kampioene van Team SD Worx - Protime bleef in de sprint van een groep van zo'n zeventig rensters onder anderen haar ploeggenote Demi Vollering voor.

Vollering deed de lead-out voor haar ploeggenote en reed zelf naar de derde plaats. Ze moest behalve de 23-jarige Bredewold ook de Cubaanse Arlenis Sierra voorlaten. Voor Vollering was het haar eerste optreden sinds ze zondag de Ronde van Spanje op haar naam schreef.

De driedaagse koers in Baskenland maakt voor het derde jaar deel uit van de WorldTour. Van de voorgaande zes etappes werden er liefst vijf gewonnen door Vollering. Ze greep in 2021 de eindzege. Vorig jaar ging de hoofdprijs naar haar Zwitserse ploeggenote Marlen Reusser, die toen de slotrit op haar naam schreef.

Val Vingegaard

In de openingsrit van dit jaar reden de rensters onder meer de afdaling van de Olaeta. Op diezelfde weg vond vorige maand in de Ronde van Baskenland voor mannen een zware valpartij plaats, met Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel en Primoz Roglic als voornaamste slachtoffers.

Zware valpartij in Baskenland: Vingegaard in ambulance, ook Roglic en Evenepoel onderuit

De Deen Vingegaard liep diverse botbreuken op en zat pas deze week voor het eerst weer op de fiets. Het is nog onzeker of de tweevoudig winnaar van de Tour de France dit jaar kan deelnemen aan de Tour.

De vrouwen kwamen zonder kleerscheuren beneden. Niet veel later ontstond een kopgroep van twee: de Noorse Stine Dale en de Oostenrijkse Valentina Cavallar. Het duo werd met nog 18 kilometer te gaan ingerekend door het peloton. Daarna trokken Reusser en Vollering de sprint aan voor hun ploeggenote Bredewold.

Dankzij de zege van de Amersfoortse heeft SD Worx nu alle zeven de etappes die ooit in de twee jaar oude Ronde van Baskenland zijn gereden, gewonnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl