Eigen jeugd moet FC Groningen naar eredivisie schieten in beslissend duel met Roda
Frank Hettinga
redacteur NOS Sport
Frank Hettinga
redacteur NOS Sport
Martin Drent heeft alle wedstrijden dit seizoen van FC Groningen in de eerste divisie gezien en geanalyseerd. De oud-spits en cultheld volgt zijn oude club op de voet voor de podcast De Koffiecorner van de regionale omroep RTV Noord.
Uitgerekend vanavond moet hij "de FC" missen. Het is de laatste wedstrijd van de competitie, waarin Groningen en Roda JC onderling uitmaken wie er volgend seizoen eredivisievoetbal speelt.
De 54-jarige Drent is zelf ook trainer en moet zijn eigen ploeg, de tweedeklasser VV Dalen uit Drenthe, die avond training geven. "Ik ben niet zo snel gespannen. Maar nu, jongen... Ik moet het maar op mijn telefoon via teletekst bijhouden."
Groningen degradeerde vorig jaar roemloos uit de eredivisie. De club hoopte op een bliksemsnelle terugkeer, aan de hand van een paar dure spelers, onder wie spits Kevin van Veen. Maar dat plan leek al vrij vroeg in het seizoen de prullenbak in te kunnen. Onder leiding van de nieuwe trainer Dick Lukkien belandde Groningen in het rechterrijtje.
Pats boem
Drent: "Toen heeft Lukkien gezegd: we gaan het helemaal anders doen. De dure spelers eruit, eigen jeugdspelers erin. Pats boem. Dat heeft geweldig uitgepakt."
Sinds november verloor de club nog maar één keer en kroop het omhoog naar de derde plaats op de ranglijst. Ook bereikten de Groningers de halve finale van het KNVB-bekertoernooi, waarin ze verloren van de latere winnaar Feyenoord.
In de Keuken Kampioen Divisie speelt Groningen vanavond om 20.00 uur in een duel met Roda JC om een plek in de eredivisie. Bij een zege in eigen huis op de Limburgers is promotie een feit.
In totaal stelde Lukkien dit seizoen al twaalf spelers op die hun opleiding in Groningen genoten. Spits Van Veen is vervangen door Thom van Bergen uit Haren. Naast hem in de spits staat Romano Postema, geboren in de stad, evenals Luciano Valente, de linksbuiten, en Thijmen Blokzijl, de centrale verdediger.
En Jorg Schreuders is dan wel geboren in Singapore, maar vooruit, ook zijn voetbaltalent ontbolsterde op het Groningse sportpark Corpus den Hoorn.
Groningen-DNA
Afgelopen vrijdag verloor Groningen weliswaar bijna van Telstar, waardoor de Groningers dachten dat ze zich mochten opmaken voor de nacompetitie. Maar toen was daar toch weer ineens spits Van Bergen die in de 95ste minuut uit het niets de gelijkmaker maakte: 1-1.
Drent: "Ik baalde zeker van het slechte spel, maar je kan die jongens niks verwijten. Ze zijn heel diep gegaan en het zijn tenminste jongens met het FC Groningen-DNA."
De club heeft eindelijk zijn gezicht weer terug, zegt Drent. "Vorig jaar was het slechtste seizoen ooit. Geen inzet. Geen beleving. Het DNA van FC Groningen ontbrak totaal. Er is zo'n wanbeleid gevoerd de afgelopen jaren. Er zijn zóveel dure en slechte spelers gehaald. Het is haast krankzinnig. Groningen was best een rijke club, maar dat is het nu echt niet meer."
Terug naar 1999
Het verhaal lijkt sterk op de laatste keer dat de club promoveerde naar de eredivisie, in het seizoen 1999-2000. "Wij hadden ook een goed jeugdelftal", vertelt Jan van Dijk, destijds de trainer. "Die jongens hadden geluk dat we moesten bezuinigen, de dure spelers moesten weg. We moesten die jonge jongens wel opstellen."
Moeiteloos noemt hij ze nog op: Sander van Gessel, Paul Matthijs, Kurt Elshot én zijn zoons Gregoor en Dominique van Dijk. Gecombineerd met de ervaring van Drent en Hans Visser. "En niet te vergeten: Arjen Robben kwam eraan, hij was nog heel jong, 16 jaar."
Ervaring is ook maar relatief, zegt Van Dijk, die ruim vijfhonderd duels speelde voor Groningen. "Je moet de jeugd gewoon laten voetballen, ze krijgen ervaring door speelminuten te maken en ze vertrouwen te geven. De sfeer eromheen is geweldig, want het publiek is stapelgek op ze. En de spelers kennen elkaar al zo lang, die vriendschap is enorm hecht."
Drent: "Bij een ploeg kun je altijd heel makkelijk zien hoe goed de sfeer is. Hoe wordt een doelpunt gevierd? Nou, bij iedere goal van FC Groningen lijkt het wel alsof ze de winnende maken in de finale van de Champions League. En zo hoort het ook. Ze zijn echt trots om voor Groningen te spelen."
Toch zijn Drent en Van Dijk het erover eens dat Groningen het met dit elftal zeer moeilijk krijgt in de eredivisie.
"Die jongens hebben energie voor tien", zegt Van Dijk. "Maar als je tegen een geroutineerde ploeg speelt, en daar zijn er wel een stuk of tien van in de eredivisie, dan krijg je het heel zwaar. Dat talenten vaak een terugslag krijgen, is een inkoppertje. Iets van routine heb je zeker nodig, twee à drie spelers met tweehonderd à driehonderd wedstrijden in de benen."
Raar gevoel
Hoe dan ook: "Een club als Groningen hoort in de eredivisie thuis", zegt Drent. "Iedereen die je spreekt in de stad zegt: dat doen we wel even tegen Roda. Maar ik heb een raar gevoel. Een gevoel dat het ons niet gaat lukken. Maar volgens mij ben ik de enige. Dus dat is goed. Laten we hopen dat mijn gevoel naarmate ik ouder word ook verslechtert."
Van Dijk is optimistischer. "De Euroborg zit bomvol, 25.000 man. Dan word je naar de overwinning gesléépt gewoon. Ja, ik zie het helemaal gebeuren, hoor."