NOS Voetbal

Blunderende Roda-speaker verklaart 'miscommunicatie', voor Willem II is het 'puur genieten'

Het was een memorabele voorlaatste speelronde van de eerste divisie.

Terwijl Willem II in Dordrecht de promotie vierde en spelers en trainer opgetogen hun verhaal deden voor de camera's, was het in Kerkrade de stadionspeaker van Roda JC die na zijn historische blunder tekst en uitleg was verschuldigd.

Stadionspeaker die per ongeluk omriep dat Roda JC gepromoveerd is: 'Slecht internet'

"Ik ben Wim Frijns, al heel lang omroeper van Roda JC Kerkrade", stelde de stadionspeaker zichzelf na afloop voor.

'Slecht internet'

Frijns had heel Roda even daarvoor in verwarring gebracht. Na het duel met SC Cambuur (2-0) riep hij om dat het bij Telstar-FC Groningen 2-1 was geworden en daarmee zouden de Limburgers zeker zijn van promotie.

Er werd hard gejuicht in Limburg door fans en spelers op het veld, Matisse Didden ging al op de schouders. Promotie! Maar het bericht van Frijns vanaf het veld bleek helemaal niet waar. Het was 1-1 in Velsen-Zuid.

  • ANP
    Roda viert de promotie, maar juicht te vroeg
  • ANP
    Deceptie voor Roda-fan, toch (nog) geen promotie
  • NOS

"Miscommunicatie", reageerde Frijns. "Iemand zei tegen mij: Wim, het is toch 2-1 geworden. Ik zou niet durven zeggen wie dat zei. Er waren duizenden mensen op het veld. Het stadion ontplofte. Alles kwam naar buiten."

Iedereen was in verwarring. "Ik snapte niet wat er gebeurde", zei Roda-aanvoerder Rodney Kongolo.

Zelf kon Frijns de informatie niet checken, verklaarde hij: "Het internet is heel slecht op het veld."

Twee keer dacht Roda JC dat het was gepromoveerd: 'Apart, er bleek nog niets te juichen'

Toen kreeg Frijns te horen dat het 1-1 was gebleven in Velsen-Zuid en moest hij het publiek een teleurstellende mededeling doen. Hij vertelde maar dat de goal, die er helemaal niet was, was afgekeurd. "Nobody is perfect", aldus Frijns.

De Leeuw had belangrijke goal aangekondigd

Bij Willem II was er wel spanning, maar geen verwarring. Door de 1-1 van invaller Michael de Leeuw in blessuretijd bij FC Dordrecht stelden de Tilburgers, onafhankelijk van de uitslagen elders, promotie veilig. "We moesten het uit onze tenen halen", aldus trainer Peter Maes.

De 37-jarige doelpuntenmaker De Leeuw had zijn trainer al enige tijd verzekerd dit seizoen nog een belangrijk doelpunt te gaan maken. De Leeuw hield woord. "Dit was persoonlijk ook belangrijk na een moeizaam seizoen", zei hij.

"Heerlijk", aldus de doelpuntenmaker. "We hebben een goede reeks neergezet en het eindelijk afgemaakt. De trainer heeft een stabiele ploeg neergezet. We steken er als team niet bovenuit, maar we weten wat er nodig is. Dit is puur genieten."

De 59-jarige Maes volgde halverwege september vorig jaar de ontslagen Reinier Robbemond op en onder leiding van de 59-jarige Belg maakten de Tricolores een indrukwekkende opmars in de eerste divisie.

Of Maes ook volgend seizoen trainer is van Willem is nog de vraag. Het contract van de coach loopt na dit seizoen af. "We gaan rustig zitten met een bakkie koffie erbij om te kijken wat er mogelijk is", aldus Maes.

Maar eerst gaat de Belg ook genieten: "Het wordt een mooie avond, een mooie week."

Voor FC Groningen of Roda JC wordt het volgende week pas een mooie avond. In een rechtstreeks duel strijden de nummers twee en drie van de eerste divisie om directe promotie.

Groningen heeft nu drie punten minder, maar heeft door een beter doelsaldo genoeg aan een overwinning om te promoveren. Roda keert met een gelijkspel in Groningen terug in de eredivisie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl