Leerdam in maart van dit jaar tijdens de WK allround
NOS Schaatsen

Leerdam kiest 'individuele route' als schaatsster, tekent niet bij Team IKO

Jutta Leerdam sluit zich niet aan bij een bestaande schaatsploeg en gaat alleen verder. Dat meldt de schaatsster op sociale media.

Vorige week kwamen berichten naar buiten dat de 25-jarige Leerdam zou gaan tekenen bij Team IKO. Zo'n overeenkomst was inderdaad dichtbij, zegt Leerdam, maar de zesvoudig wereldkampioen kiest voor "een individuele route".

"Ik heb de afgelopen twee maanden veel getwijfeld, afgewogen en geprobeerd in bepaalde structuren te passen. Deze week stond ik op het punt te kiezen, het was 50/50. Elke mogelijke route binnen de schaatswereld vergeleek ik met een individuele route", postte Leerdam.

De Instagram-post van Jutta Leerdam waarin ze haar keuze toelicht

"De media brachten al dat ik bij team IKO zou aansluiten; daar waren we ook dichtbij. Die hebben meegedacht om mij in hun structuur te laten passen."

Toch heeft een zelf uitgestippelde route naar de Olympische Spelen in 2026 in Milaan haar voorkeur. "Een individuele route is niet altijd leuk. Het is vaak stressvol, het is soms eenzaam, maar als ik win, is het het waard."

Eigen ploeg

Leerdam kent het bestaan in een zelf opgezette schaatsploeg. Van 2020 tot het voorjaar van 2022 vormde zij samen met Koen Verweij schaatsploeg Worldstream-Corendon. Leerdam verliet die ploeg in 2022 voor Jumbo-Visma. Half april van 2024 kondigde ze haar vertrek aan bij de Jumbo-ploeg.

Op 6 maart 2024, een dag voor de WK sprint, werd Leerdam gevraagd naar haar toekomst. Toen was nog niet zeker dat ze zou vertrekken bij Jumbo-Visma:

Maart 2024: Leerdam over opzetten eigen ploeg: 'Alles kan, maar ik weet het nog niet'

Kiezen voor een eigen weg, een seizoen voordat de Olympische Spelen beginnen, is niet zonder risico. Vertrouwde structuren van het topsportbestaan bij een schaatsploeg zijn niet vanzelfsprekend meer. Maar, zegt Leerdam: "High risk, high reward. Uiteindelijk is deze sporttechnische route voor mij het beste dit pre-olympische seizoen."

'Wij faciliteren ijs en krachtruimtes'

Leerdam kan rekenen op de steun van de KNSB, zei Remy de Wit, technisch directeur bij de KNSB, vorige maand. Leerdam is de komende tijd welkom in Thialf om te trainen tijdens topsporturen. De KNSB wil haar namelijk graag helpen in aanloop naar de Spelen van 2026.

"Schaatsers die geen ploeg hebben en in de hoogste categorie zitten, faciliteren wij met het ijs en de krachtruimtes. Leerdam hoort in die categorie thuis met een A-status en de medailles die ze heeft gehaald", vertelde De Wit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl