De politie verwijderde een groep van vijftig betogers bij de Universiteitsbibliotheek
NOS NieuwsAangepast

Politie beëindigt pro-Palestijnse betoging Utrecht, grijpt niet in bij protest UvA

De politie in Utrecht heeft een betoging van pro-Palestijnse demonstranten bij de Universiteitsbibliotheek beëindigd. Tegen het eind van de avond werden de 150 betogers gevorderd om weg te gaan. Een deel van hen verliet vrijwillig het terrein. Na middernacht werd de rest van de groep, zo'n 50 mensen, in twee stadsbussen gezet en afgevoerd.

De bezetting van het binnenterrein van de bibliotheek aan de Drift in Utrecht begon gistermiddag rond 16.45 uur. Er werden tenten neergezet en barricades opgeworpen. De demonstranten eisen dat de Universiteit Utrecht zich uitspreekt over de situatie in Gaza en alle banden met Israëlische universiteiten verbreekt.

Zo werd de betoging in Utrecht beëindigd:

Pro-Palestijnse betogers weggehaald van terrein Universiteit Utrecht

Bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) was er na middagnacht nog wel een demonstratie aan de gang. De driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie en hoofdcommissaris van politie), besloot tegen het eind van de avond om het terrein niet te ontruimen, omdat de UvA zelf de activisten niet heeft gevraagd om te vertrekken en omdat er geen aangifte is gedaan van huisvredebreuk.

De UvA schrijft in een verklaring dat gebouwen van de universiteit "aanzienlijke schade" hebben opgelopen. Wat die schade precies inhoudt, staat niet in de verklaring. Verder laat het college van bestuur weten vanochtend in gesprek te willen met de betogers om tot een oplossing te komen. Vanwege de demonstraties blijven meerdere universiteitsgebouwen vandaag gesloten.

In Amsterdam begon de actie gistermiddag op het Roeterseiland, waar maandag ook werd gedemonstreerd. Vervolgens verplaatsten de demonstranten zich binnen het centrum van Amsterdam en bezetten ze het Binnengasthuis, een van de hoofdlocaties van de universiteit.

Hier is te zien hoe de demonstranten te werk gingen:

Pro-Palestijnse demonstranten bouwen barricades bij universiteit in Amsterdam

De demonstratie is een initiatief van docenten en studenten van de UvA. Gisteren deden er duizenden mensen aan mee. Vanochtend was daar nog een klein deel van aanwezig. Onze verslaggever ter plekke ziet buiten nog tientallen actievoerders, maar sluit niet uit dat er in een nabijgelegen gebouw nog mensen liggen te slapen.

Een aantal demonstranten zei gisteren zich te hebben aangesloten bij de betoging uit solidariteit met de demonstranten van maandag. Volgens hen was die betoging vreedzaam, maar werd die verstoord door mensen van buiten de universiteit.

De politie was gisteren met een klein aantal ME-busjes aanwezig. Ook hing er een drone van de politie in de lucht en was er af en toe een politiehelikopter te zien.

Het is de tweede dag op rij dat pro-Palestijnse demonstranten een terrein van de Universiteit van Amsterdam bezetten. Gisteren werd de bezetting van het Roeterseiland met geweld beëindigd. Daarbij werden 140 demonstranten aangehouden.

  • NOS
    Demonstratie bij de UvA
  • NOS
    Barricade in Amsterdam
  • NOS
    Barricade in Utrecht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl