NOS Wielrennen

Milan sprint in mini Milaan-Sanremo naar ritzege in vierde Giro-etappe

Milan de sterkste in sprint na mini Milaan-Sanremo in Giro, Kooij vierde

De miniversie van Milaan-Sanremo in de vierde etappe van de Giro d'Italia is gewonnen door Jonathan Milan. Het is, na één zege tijdens zijn Giro-debuut vorig jaar, de tweede ritzege van Milan in de Ronde van Italië.

In de massasprint in de straten van Andora was De Italiaanse sprinter van Lidl-Trek op de streep sneller dan Kaden Groves en Phil Bauhaus, nadat veel renners in de laatste 60 kilometer over bekend parcours reden. De finish van de etappe lag in wat jaarlijks de aanloop is naar de finale van het wielermonument van Milaan naar Sanremo.

Kronkelend langs de Ligurische kust bleef de roze leiderstrui om de schouders van Tadej Pogacar, die een probleemloze 190 kilometer in het zadel had.

Verrassingsaanval Ganna

Op de laatste heuvel van de dag deed Filippo Ganna nog een sterke poging om de sprinters te verrassen. De tijdritspecialist van Ineos zat eerder op de dag al even in de vroege vlucht maar liet zich toen terugzakken naar het peloton. Met nog vier kilometer te gaan stoof hij op de Capo Mele, het laatste heuveltje van de dag, weg uit de grote groep.

Filippo Ganna probeert het met een late ontsnapping

Het tempo vloog omhoog in de afdaling richting de finishplaats, waar de ploegen van de sprintfavorieten in de laatste kilometer de ontsnapte Ganna inrekenden. Lidl-Trek had het heft in handen en leverde een perfecte lead-out af voor Milan, waarna de Italiaan de sterkste bleek in de sprint.

Olav Kooij was op de vierde plaats de beste Nederlander, de jonge sprinter van Visma-Lease a Bike stak zijn wiel op de streep nog net voor dat van Tim Merlier, die een dag eerder nog won in Fossana. Merlier moet zijn paarse puntentrui afstaan aan ritwinnaar Milan.

Girmay stapt af, Jakobsen lost

Voor andere renners was het, mede door de regen, een minder prettige vierde dag in de Giro. Biniam Girmay gleed tweemaal onderuit, waarna hij de strijd opgaf en in de auto van zijn Wanty-ploeg stapte. Fabio Jakobsen, één van de Nederlanders die had gehoopt mee te kunnen sprinten in Andora, reed lange tijd op achterstand.

Biniam Girmay verlaat de Giro na twee valpartijen

Voor de sprinter van het door ziekte geplaagde dsm-firmenich PostNL was de langste beklimming van de dag, halverwege de rit, te zwaar. Jakobsen werd op flinke achterstand gereden, keerden met hulp van ploeggenoten nog wel terug maar kwam in Andora nauwelijks aan sprinten toe, hij werd 22ste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl