NOS Wielrennen

Pogacar grijpt macht in Giro en volgt Dumoulin op met ritzege op Oropa

Pogacar grijpt de macht in tweede Giro-etappe en pakt roze trui

Tadej Pogacar heeft de tweede etappe in de Giro d'Italia op indrukwekkende wijze gewonnen. De Sloveen, topfavoriet voor de eindzege, wachtte geduldig op de laatste klim van de dag en sloeg daar onverbiddelijk toe.

Pogacar neemt de leiding in het algemeen klassement over van Jhonatan Narváez.

De laatste kilometers van de etappe bestonden uit een klim naar het iconische Santuario di Oropa. In 2017 was Tom Dumoulin de laatste wielrenner die daar een etappe in de Giro wist te winnen, in de ronde die hij uiteindelijk ook op zijn naam zou schrijven. Nu was het dus Pogacar die daar naar de zege soleerde.

Tadej Pogacar viert een feestje in de roze trui

De tweede etappe van de Giro kende een vroege vlucht, die bestond uit vijf Italianen. Onder hen bevond zich Filippo Fiorelli, die in de paarse puntentrui reed. Die had hij echter alleen om als 'gelegenheidsdrager', omdat de echte puntenleider Narváez al in de roze trui reed.

Fiorelli leek in de rit naar Oropa maar één doel te hebben: het verzamelen van genoeg punten om de leiding in het puntenklassement van Narváez over te nemen. Dat lukte de Italiaan van Bardiani-CSF-Faizanè, waarna hij de strijd staakte en zich liet opslokken door het peloton.

De vluchter die het het langst volhield, was Andrea Piccolo, die er op 46 kilometer van de streep alleen vandoor was gegaan. Tot groot plezier van het Italiaanse publiek reed hij nog op kop bij het ingaan van de slotbeklimming, maar daar moest hij zich uiteindelijk toch gewonnen geven en werd hij opgeslokt door het nietsontziende peloton.

Valpartij Pogacar

Vlak voordat het peloton begon aan die slotklim naar het heiligdom van Oropa, deed zich nog een opvallend moment voor. Pogacar reed op 11 kilometer van de finish lek en kwam ook nog eens ten val toen de ploegwagen hem naderde.

Pogacar stapte vlug weer op, maar had door het incident een matige uitgangspositie. Hij moest zich flink inspannen om terug te geraken in het peloton, dat stug doortrapte toen de Sloveen ten val was gekomen.

Pogacar, in het wit, achter roze truidrager Narváez

Wie dacht dat Pogacar negatieve gevolgen zou ervaren van het valpartijtje, kwam echter bedrogen uit. Op ruim 4 kilometer van de finish zette hij aan en reed hij de concurrentie er op onverbiddelijke wijze af. Alleen Ben O'Connor leek kort te kunnen volgen, maar hij moest zich ook al snel gewonnen geven.

Pogacar was simpelweg veel beter dan de concurrentie en greep zo de roze trui in de Ronde van Italië. Na de machtige solo in de tweede etappe bedraagt zijn voorsprong op de eerste achtervolgers in het algemeen klassement (Daniel Martinez en Geraint Thomas) al 45 seconden.

De vraag is of er iemand is die het 'Pogi' nog lastig kan maken in de komende weken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl