NOS Wielrennen

Niet Pogacar maar Ecuadoraan Narváez pakt in Turijn eerste roze trui

Niet Pogacar maar Ecuadoraan Narváez pakt in Turijn eerste roze trui

Het is Tadej Pogacar niet gelukt al op de eerste dag van de Giro d'Italia de roze leiderstrui te pakken. De topfavoriet voor de eindzege werd in de eindsprint verslagen door de Ecuadoraan Jhonatan Narváez.

Op de slotklim besloot Pogacar te demarreren, maar kreeg Narváez en Maximilian Schachmann met zich mee. Narváez en Schachmann, die in dienst rijden van respectievelijk Geraint Thomas en Daniel Felipe Martínez, bleven in zijn wiel zitten en sprintten de Sloveen aan de finish voorbij.

"Een geweldig gevoel", zei Narváez. "In het team was gezegd dat deze etappe voor mij zou zijn en ik heb er hard voor gewerkt. Op de beklimming kon ik de beste wielrenner in de wereld volgen. Dat was heel zwaar en het doet nog altijd pijn. Maar dat maakt het een speciale overwinning."

Kopgroep van zes

Het duurde een kleine vijf kilometer voordat de eerste vluchters een gaatje hadden geslagen met het peloton. Het zestal Louis Barré, Nicolas Debeaumarché, Lilian Calmejane, Filippo Fiorelli, Andrea Pietrobon en Amanuel Ghebreigzabhier vormde de kopgroep van de dag.

Met een voorsprong van anderhalve minuut begonnen de koplopers aan de eerste gecategoriseerde klim van deze Giro: de Berzano di San Pietro van de vierde categorie.

Op weg naar de Superga, een van de hoogste heuvels rond Turijn, groeide het gat met het peloton tot tweeënhalve minuut. Bergop besloot Ghebreigzabhier er in zijn eentje vandoor te gaan. Hij kreeg in de afdaling gezelschap van Calmejane.

Calmejane solo

Van het tweetal had Calmejane de beste benen. Hij hield het dan ook het langst vol en zag zijn solo tien kilometer voor de finish stranden.

Jhonatan Narvaez en Tadej Pogacar

Op de zwaarste klim van de dag, de Colle Maddalena, probeerde de UAE-ploeg van Pogacar de concurrentie te kraken. Het peloton dunde flink uit op het moment dat Mikkel Bjerg hard door trok op kop van de grote groep.

Onder anderen Thymen Arensman, de Nederlander van INEOS die een goed klassement hoopt te rijden deze Giro, en Romain Bardet moesten lossen.

Demarrages in laatste tien kilometer

In de laatste tien kilometer was het behoorlijk onrustig in het peloton. Meerdere renners probeerden te demarreren. Nicola Conci liet zien in goede vorm te verkeren. De Italiaan begon als koploper aan de slotklim San Vito. En daarachter deelde ook Thomas een plaagstootje uit.

Maar op ruim drie kilometer van de eindstreep liet Pogacar zien dat hij niet voor niks als de grote favoriet wordt gezien voor de eindzege. Hij zette even aan, haalde de ene na de andere renner in en snelde ook razendsnel Conci voorbij.

Het lukte de 25-jarige Sloveen, die de Giro nog nooit reed, alleen niet om Narváez te lossen. De Ecuadoraanse ploeggenoot van Thomas klampte aan. En in de afdaling sloot ook Maximilian Schachmann aan.

De drie maakten vervolgens met een eindsprint uit wie de eerste etappe op zijn naam zou schrijven en daarmee de eerste roze trui mocht aantrekken. Narváez had een net wat snellere sprint in huis dan Pogacar, die in de laatste meters ook nog voorbijgestreefd werd door Schachmann.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl