Erik ten Hag
NOS Voetbal

Clubman Meulensteen snapt kritiek op Ten Hag: 'Klopt van geen kant bij United'

Erik ten Hag verkeert in zwaar weer met zijn Manchester United. Na de zware 4-0 nederlaag bij Crystal Palace staat de club achtste en dreigt het zelfs Europees voetbal mis te lopen. Als het aan de Engelse analytici ligt, wordt de Nederlander snel ontslagen.

René Meulensteen volgt het op de voet en ziet het met lede ogen aan. De Nederlander, die tussen 2001 en 2013 bij Manchester United werkte als techniek- en assistent-trainer onder Alex Ferguson, zag de club afglijden. "Het is echt niet te begrijpen wat er nu plaatsvindt. Er is gewoon geen enkele vooruitgang meer", zegt hij tegen de NOS.

18 maanden

Meulensteen was niet alleen werkzaam in de technische staf van United, hij was korte tijd ook zelf hoofdtrainer in de Premier League namens Fulham. Hij weet dus hoe het werkt in de voetbalwereld.

"Weet je, als nieuwe trainer krijg je altijd te maken met een selectie die je niet zelf hebt samengesteld. Het duurt dus enkele transferperiodes voor je de spelers hebt die je wil. Ik zeg altijd: een trainer heeft achttien maanden nodig om het op de rails te krijgen."

Ten Hag zit er inmiddels 24 maanden. Aanvankelijk had hij succes. Hij bereikte in zijn eerste seizoen de finales van de League Cup (gewonnen) en de FA Cup (verloren) en hij realiseerde Champions League-kwalificatie. "Maar nu is er niks meer van dat optimisme over. Er is geen speelstijl, clubcultuur of filosofie."

Ten Hag in betere tijden, na het winnen van de League Cup in 2023

De vernederende nederlaag tegen Crystal Palace sprak volgens Meulensteen boekdelen. "Ik zag twee teams: één met een duidelijke eigen speelstijl en tactiek, en één waar dat allemaal ontbrak."

Hij snapt dan ook wel waar de kritiek van de Engelse media vandaan komt. "Als je de statistieken erop naslaat... het klopt van geen kant. Manchester United heeft een doelsaldo van min drie!"

Strijd met de media

Ten Hag zelf lijkt de aanhoudende kritiek uit de media zat te raken en sloeg de laatste tijd een paar keer terug, onder meer door een aantal media te 'boycotten.' Niet handig, vindt Meulensteen, die weet hoe de Engelse media werken.

"Dat is echt niet slim. De media hebben natuurlijk gewoon het recht om vragen te stellen. Die zien ook wat voor uitslagen er allemaal op het bord staan, zoals die 4-0 tegen Crystal Palace. Dan is het logisch dat ze kritische vragen stellen."

Bovendien werkt de houding van Ten Hag, die zich bijvoorbeeld na het bekerduel met Coventry City kritisch opstelde tegenover de media, eerder averechts, denkt Meulensteen. "Als hij zo defensief reageert als hij toen deed, geeft hij eigenlijk toe dat er een kern van waarheid in de kritiek zit."

Bekijk hieronder de reactie van Ten Hag na het bekerduel tegen Coventry en zijn persconferentie van gisteravond na het verlies bij Crystal Palace.

Logisch is het wel dat Ten Hag te maken krijgt met kritiek, nu de prestaties achterblijven. "Als manager van United lig je continu onder de loep", vertelt Meulensteen. "Bij deze club ligt de mate van scrutiny echt nog vele malen hoger dan bij welke club dan ook."

Geen persoonlijkheden meer

Onder Ferguson, een manager die zelf een sterke persoonlijkheid was, zat de selectie van United vol met winnaars, stelt Meulensteen. "Dat waren op en top profs. Jongens als Neville, Carrick, Rooney, Ronaldo... Bovendien waren er gewoon een boel jongens met bijzondere kwaliteiten."

Dat is nu wel anders. "Er zijn nu gewoon te veel spelers die ofwel te oud, ofwel niet goed genoeg zijn. Of jongens die de verkeerde houding hebben", doelt hij onder meer op rechtsbuiten Antony. "De hele houding van zo'n jongen wekt aversie op."

Meulensteen (rechts) met Alex Ferguson

De grote vraag is: wat nu? Kan Ten Hag nog door als manager van Manchester United, of moeten trainer en club afscheid van elkaar nemen?

"Qua persoonlijkheid is Ten Hag een vechter", zegt Meulensteen. "Hij zal de boel weer op de rails willen krijgen en zal zelf niet opstappen. Hij schijnt ook gesprekken te hebben gehad met de nieuwe clubleiding, dus daar hangt het vooral vanaf."

Zit een overstap naar Bayern München erin, zoals Engelse en Duitse media schrijven? "Dat weet ik niet. Het belangrijkste is dat er nu snel duidelijkheid moet komen. Nu heb je inderdaad al die verhalen over Bayern en Ajax. De club moet een standpunt innemen om alle speculaties weg te nemen. En dan is het aan Ten Hag om te voldoen aan de gestelde eisen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl