NOS Voetbal

Engelse analytici fileren Ten Hag: 'Uitgesloten dat hij trainer United blijft'

Erik ten Hag wordt na de 4-0 nederlaag van Manchester United bij Crystal Palace gefileerd in de Engelse media. "United is een van de slechtst gecoachte teams van de Premier League. Dat is geen mening, maar een feit", stelde Jamie Carragher, een oud-prof en vooraanstaand analyticus.

Ook Michael Owen, oud-speler van Liverpool en United die in 2001 de Ballon d'Or won als beste speler ter wereld, is hard. "Ik zeg al heel lang dat hij niet de juiste man is voor deze baan. Het is uitgesloten dat deze man volgend seizoen nog trainer van United kan zijn."

Door de nederlaag blijft United hangen op de achtste plek in de Premier League, die geen recht geeft op Europees voetbal. Ook heeft het team nu een negatief doelsaldo. Komend weekend is koploper Arsenal de tegenstander.

Pijnlijke cijfers

De statistieken liegen er niet om. United verloor dit seizoen al dertien keer in de Premier League, het hoogste aantal sinds 1989/90. Van de huidige selectie was alleen Johnny Evans toen al geboren.

Verder kreeg de ploeg al 618 schoten tegen, het hoogste aantal voor de recordkampioen sinds dit wordt bijgehouden. Het gevolg daarvan: liefst 81 tegengoals in alle competities, een evenaring van het negatieve clubrecord.

Ten Hag: 'Onze ergste nederlaag, spelers volgden instructies niet op'

Carragher en Owen krijgen in hun kritiek bijval van Paul Scholes, middenvelder van het laatste United-team dat de Premier League won. Hij ziet het somber in voor Ten Hag. "Dit voelde als de laatste nagel in de doodskist", zei hij na de vernedering bij Crystal Palace.

Daar was Ashley Young, teamgenoot van Scholes in dat succesteam, het mee eens. "Het was een chaos, alles in de verdediging van United was gek. Als ze zo doorgaan, missen ze de boot", refereerde hij aan het mogelijke mislopen van Europees voetbal.

Terug naar Bayern?

Op de achtergrond sluimert interesse van grootmacht Bayern München in Ten Hag, zo werd de laatste dagen gemeld door Duitse en Engelse media. De Duitsers zoeken een nieuwe trainer voor komend seizoen en zijn na enkele afwijzingen uitgekomen bij de Nederlander.

Het zou voor Ten Hag een hereniging betekenen met de club waar hij tussen 2013 en 2015 met succes het tweede elftal trainde. Het eerste stond toen onder leiding van Pep Guardiola, die Ten Hag de laatste jaren het leven zuur maakt als manager van Manchester City.

Wellicht zou het voor alle partijen een wenselijke uitkomst kunnen zijn: Ten Hag krijgt zo een waardig afscheid zonder ontslag, United hoeft geen ontslagpremie uit te keren en Bayern heeft een nieuwe hoofdtrainer die de club kent.

Guardiola (links) en Ten Hag (rechts) in hun tijd bij Bayern

Ten Hag zelf zegt niet bezig te zijn met zijn toekomst. "De enige focus die ik heb, is het verbeteren van mijn team", zei hij na de nederlaag. "Ik zal de energie vinden om mijn spelers voor te bereiden op de komende wedstrijden. Er zijn nog negen punten om voor te spelen."

Ook had Ten Hag nog een compliment over voor de supporters van United die waren meegereisd naar het uitduel met Crystal Palace. "Ze hebben ons van de eerste tot de laatste minuut gesteund. Hadden we op het veld maar iets meer van hun fighting spirit gehad."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl