Een 787 Dreamliner in de fabriek van Boeing
NOS Nieuws

Weer onderzoek naar Boeing, nu vanwege overgeslagen controles

De Amerikaanse luchtvaartinspectie FAA opent een nieuw onderzoek naar tekortkomingen bij Boeing. Een medewerker van de vliegtuigbouwer heeft gemeld dat vereiste controles op vliegtuigen niet uitgevoerd worden, maar wel worden afgevinkt.

Het gaat dit keer om de Boeing 787 Dreamliner. Kort geleden startte de FAA al een onderzoek na meldingen over hoe dit toestel in elkaar wordt gezet. Nu gaat het dus om inspecties van de toestellen die klaar zijn.

Een medewerker zag dat de controle op de verbinding tussen de vleugels en de romp door meerdere medewerkers niet werd uitgevoerd, maar wel als voltooid werd genoteerd.

Die medewerker stapte naar een manager, die weer melding heeft gedaan bij de FAA. Boeing heeft verklaard "snelle en serieuze correcties" te zullen plegen onder zijn medewerkers. Ook zegt het bedrijf dat er geen direct veiligheidsrisico is voor toestellen die al in gebruik zijn, maar de FAA heeft het bedrijf opgedragen om ook die toestellen aan te pakken.

Hoofdpijndossiers

De Boeing 787 is een groot toestel met twee gangpaden dat vooral lange internationale vluchten maakt. Het vormt een van de hoofdpijndossiers voor Boeing; de technische problemen bij verschillende typen toestellen blijven zich opstapelen.

Een 737 Max-9 toestel moest in januari een noodlanding maken toen het een paneel uit de romp verloor. Enkele maanden later viel een wiel van een 777-200 bij het opstijgen, en een 767 verloor een noodglijbaan. Een ander toestel raakte van de landingsbaan door problemen met de remmen en een Dreamliner maakte plotseling een duikende beweging, waardoor tientallen inzittenden gewond raakten.

Ook de eerste stappen van Boeing in de ruimtevaart verlopen stroef: afgelopen nacht nog werd de langverwachte eerste ruimtevlucht afgeblazen vanwege een technisch mankement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl