Dave Calhoun stapt op na rampenjaar bij Boeing
NOS NieuwsAangepast

Topman Boeing stapt op na tal van vliegtuigincidenten

Dave Calhoun, de topman van Boeing, vertrekt eind dit jaar bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer. Een reden is niet gegeven, maar Boeing kampt met tal van problemen. De 66-jarige CEO Calhoun zelf zegt dat hij nog cruciaal werk wil afronden om het bedrijf klaar te maken voor de toekomst. Er is nog geen opvolger.

Toestellen van Boeing vertoonden de afgelopen tijd tal van gebreken, en dan vooral de 737 Max 9. Afgelopen januari moest een toestel van dit type van Alaska Airlines een noodlanding maken, omdat een paneel 35 minuten na het opstijgen losraakte en een flink gat sloeg in de romp.

Een ander type toestel, de 787-Dreamliner, kwam deze maand in het nieuws nadat tientallen passagiers gewond waren geraakt als gevolg van een technisch probleem. Eerder deze maand raakte het type 777-200 een band kwijt.

In 2018 en 2019 waren er twee dodelijke ongelukken met nieuwe Max 8 toestellen van Boeing. De incidenten kostten het bedrijf toen zo'n 18 miljard dollar. Mede door de problemen dit jaar verkeert de vliegtuigbouwer in zwaar weer. Na de incidenten met de toestellen begin dit jaar ging Boeing onderuit op de beurs.

Een toestel van Alaska Airlines verloor de romp tijdens de vlucht:

Toestel Alaska Airlines verliest rompdeel tijdens vlucht

Calhoun is niet de enige topbestuurder die vertrekt bij Boeing. De baas van de tak voor verkeersvliegtuigen, Stan Deal, stapt per direct op en bestuursvoorzitter Larry Kellner heeft bekendgemaakt dat hij niet herkiesbaar is. Ook voor deze wijzigingen zijn geen redenen gegeven.

Voor bestuursvoorzitter Kellner is al een opvolger aangewezen. Die zal op zoek gaan naar een nieuwe CEO.

Calhoun werd in januari 2020 de hoogste man van Boeing. Daarvoor was hij lid van de raad van bestuur, waar hij ook voorzitter was. Voor zijn carrière bij Boeing werkte hij onder meer bij een leverancier van vliegtuigmotoren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl