Palestijnen die volgens ooggetuigen vertrekken uit Oost-Rafah
NOS NieuwsAangepast

Israëlische leger roept op tot vertrek burgerbevolking Oost-Rafah

Israël heeft de bevolking van Oost-Rafah opgeroepen uit de stad te vertrekken. Eerder vandaag plaatste het Israëlische leger op chatapp Telegram een kaart die laat zien waar de bewoners heen moeten. Burgers uit het oosten van de stad worden opgeroepen om naar Khan Younis of de kustplaats Al-Mawasi te gaan.

Ooggetuigen zeggen tegen Reuters dat de eerste mensen zijn vertrokken uit Rafah. Op foto's zijn Palestijnen te zien die spullen in een auto laden. Op welke schaal burgers uit het aangegeven gebied daadwerkelijk aan het vertrekken zijn, is onduidelijk.

Deze Gazanen reageren wanhopig op de oproep:

Burgers over verwachte inval Rafah: 'Waar moeten we heen?'

Noodhulp is met name nog beschikbaar in Rafah, en niet elders. Hulporganisaties vrezen dan ook dat de gedwongen verplaatsing van tienduizenden Palestijnen veel levens in gevaar zal brengen en zetten hun vraagtekens bij de veiligheid van de aangewezen humanitaire zones.

Een legerwoordvoerder heeft gezegd dat het gaat om de evacuatie van ongeveer 100.000 mensen. Die is volgens hem nodig omdat Israël een "operatie van beperkte omvang" voorbereidt. Of dit het begin is van een grotere invasie van de stad, zei hij niet.

Het Israëlische leger heeft met flyers en sms-berichten de burgerbevolking opgeroepen van Oost-Rafah naar Khan Younis of Al-Mawasi te vertrekken. Al-Mawasi was door het Israëlische leger al eerder uitgeroepen tot een "humanitaire zone". In een bericht op X zegt het leger het gebied uit te breiden om de toestromende evacués te kunnen opvangen.

Israël roept de bevolking van het oosten van Rafah op naar een gebied in het westen van Gaza te vertrekken:

Een journalist van Al Jazeera in Rafah stelt echter dat de aangewezen humanitaire zones niet veilig zijn. "Deze zones worden constant aangevallen, het westen van Khan Younis, of hier, in Rafah", zegt hij. Omdat de onderhandelingen tussen Israël en Hamas dreigen stuk te lopen, zijn de afgelopen dagen al meerdere burgers vertrokken uit Rafah. "Maar niet per se naar de aangewezen evacuatiezones, want ze geloven niet wat Israël zegt", aldus de verslaggever.

'Mensen zullen onvermijdelijk sterven'

Hulporganisatie Islamic Relief zegt geschokt te zijn door de gedwongen evacuatie van Oost-Rafah. "Zoals we de afgelopen zeven maanden hebben gezien, is het dwingen van zo veel mensen om te verhuizen onmogelijk zonder ernstige humanitaire gevolgen", staat in een verklaring. "Mensen zullen onvermijdelijk sterven als gevolg van de evacuatie." Ook schrijft de organisatie dat de aangewezen humanitaire zone helemaal niet veilig is.

In Al-Mawasi, dat Israël uitriep tot humanitaire zone, verblijven nu al tienduizenden Palestijnen en is nauwelijks toegang tot hulp en voedsel. Volgens hulporganisaties worden er nog steeds aanvallen uitgevoerd in de regio en zijn er onvoldoende voorzieningen in het geval van een nieuwe toestroom.

Hamas-functionaris: Gevaarlijke escalatie

Sami Abu Zuhri, een hoge Hamas-functionaris, noemt de oproep van het Israëlische leger om uit Rafah te vertrekken "een gevaarlijke escalatie". Hij houdt naast Israël ook de Verenigde Staten verantwoordelijk, zegt hij tegen persbureau Reuters.

Delegaties van Israël en Hamas hebben afgelopen weekend opnieuw gesproken over een bestand, maar dat lijkt niets te hebben opgeleverd.

In en rond Rafah wonen ongeveer 1,4 miljoen mensen. De meesten zijn vluchtelingen en verblijven in tentenkampen. Voor de inval van Israël woonden er ongeveer 275.000 mensen in de Zuid-Gazaanse stad.

Vrees voor bloedbad

De Israëlische minister van Defensie Gallant heeft het belang van een grondoffensief in Rafah verdedigd tegenover zijn Amerikaanse ambtgenoot Austin. Volgens hem is een inval nodig, omdat Hamas voorstellen over een bestand waarin de vrijlating van de gijzelaars is opgenomen afwijst.

De Verenigde Staten hebben er meermaals bij Israël op aangedrongen om Rafah niet binnen te vallen omdat wordt gevreesd voor een bloedbad. "Dat leidt tot nog meer doden onder onschuldige burgers, verergert de trieste humanitaire crisis, vergroot de anarchie in Gaza en isoleert Israël internationaal nog meer", zei veiligheidsadviseur Sullivan eerder.

UNRWA blijft in Rafah

VN-hulporganisatie UNRWA waarschuwt op X dat een Israëlisch offensief in Rafah "verwoestende gevolgen" zou hebben voor de Palestijnen die in en rondom de stad verblijven. "Burgers zouden nog meer lijden en het zou nog meer burgerdoden betekenen", aldus de organisatie die humanitaire hulp biedt aan vluchtelingen in Gaza.

De hulporganisatie wil niet vertrekken uit Rafah. "We zullen hier zo lang mogelijk blijven en levensreddende hulp bieden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl