Amsterdamse politie wil vier medewerkers ontslaan na grensoverschrijdend gedrag
De politie Amsterdam wil vier medewerkers ontslaan omdat ze hebben deelgenomen aan WhatsAppgroepen waarin grensoverschrijdende en discriminerende berichten werden gedeeld.
In totaal deden dertien politiemedewerkers daaraan mee, van wie de meeste uit Amsterdam. Vier van hen hangt dus nu een onvoorwaardelijk strafontslag boven het hoofd, acht een voorwaardelijk strafontslag en een laatste medewerker krijgt een berisping.
Omdat de medewerkers twee weken de tijd krijgen om te reageren op de strafvoornemens, zijn de straffen nog niet definitief. De straffen zijn gebaseerd op het aandeel en de ernst van de berichten van de medewerkers in de WhatsAppgroepen.
Korpschef Frank Paauw stelt dat belediging, pesterijen en discriminatie geen plaats hebben binnen de politie. "Met hun gedrag hebben deze medewerkers niet alleen het vertrouwen in de politie geschaad, maar ook dat van hun eigen collega's. Dat doet pijn en vraagt om het nemen van verantwoordelijkheid als eenheid."
Eerder werden de medewerkers al op non-actief gesteld vanwege de WhatsAppberichten. Toen wilde Paauw nog niet ingaan op details vanwege het onderzoek. Hij zei toen dat hij het "zeer hoog opnam" en tot de bodem ging laten uitzoeken.
De appgroepen kwamen aan het licht tijdens twee strafrechtelijke onderzoeken. Het Openbaar Ministerie kan niet zeggen wat voor onderzoeken dit zijn. Volgens het OM zullen de betrokken agenten niet worden vervolgd voor discriminatie, omdat ze de uitlatingen hebben gedaan in een kleine, besloten groep.
Structureel cultuurprobleem
Vorig jaar werden er al agenten ontslagen vanwege racistische berichten in WhatsAppgroepen. Toen ging het om agenten uit het basisteam Walcheren in Zeeland. Deze agenten stuurden onder meer beledigende teksten over Marokkaanse Nederlanders.
Discriminatie en racisme zijn al jarenlang een structureel probleem binnen de politie. Dit was twee jaar geleden te zien in de documentaire De blauwe familie van KRO-NCRV. Daarin vertelden politiemensen over hun ervaring met racisme en discriminatie op de werkvloer. De werknemers zeiden dat toen ze de problemen aankaartten ze werden weggepest of ontslagen.
Als reactie zei politiechef Martin Sitalsing toen dat de politie in een fase is beland waarin ze niet meer kan "accepteren dat mensen discrimineren of racistisch gedrag vertonen". Hij stelde dat de leiding een norm moet stellen en professioneel moet optreden. "Dat vraagt wat van ons leiderschap. Als hoeders van deze norm hebben wij hier echt wat te doen", zei Sitalsing.