Een lichaam wordt weggedragen bij het dorp Kamuchira, een van de overstroomde dorpen in Kenia
NOS Nieuws

Extreme regentijd in Oost-Afrika houdt aan, al honderden doden

Het noodweer in Kenia en omliggende landen houdt aan. Honderden mensen zijn omgekomen bij overstromingen door hevige regenval. Grote rivieren treden buiten hun oevers en verschillende dammen zijn doorgebroken.

Alleen al in Kenia spreken de autoriteiten van minstens 169 doden en 91 vermisten. Afgelopen maandag kwamen zeker 48 mensen om na een damdoorbraak. Door het noodweer hebben zo'n 200.000 mensen hun huis moeten verlaten en er is grote schade aan wegen en andere infrastructuur.

Er valt zo veel regen dat vloedgolven in rivieren ontstaan. Een van die golven richtte grote schade aan in een sloppenwijk in de hoofdstad Nairobi. Ook de rivier de Telek is buiten z'n oevers getreden. Die rivier stroomt langs Maasai Mara, het bekendste safaripark van het land, waardoor ook toeristen strandden en uit het park gehaald moesten worden.

Op meer plaatsen is de situatie nijpend. De vrees is dat nog meer dammen het zullen begeven.

Het gevaar is voorlopig nog niet geweken. Volgens de Keniaanse meteorologische dienst blijft het de komende zeven dagen nog flink doorregenen. Ook denken meteorologen dat de regentijd, die nu zo extreem verloopt, tot in juni kan doorgaan.

De materiële schade die de damdoorbraak maandag aanrichtte is goed te zien:

Veel doden en schade na damdoorbraak in Kenia

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl