Overstromingen na een damdoorbraak bij de Russische stad Orsk
NOS NieuwsAangepast

Tienduizenden Kazachen en Russen geëvacueerd na damdoorbraak in Oeral-rivier

In het noordwesten van Kazachstan zijn zo'n 47.000 mensen geëvacueerd na een damdoorbraak in de rivier de Oeral in buurland Rusland. Duizenden huizen zijn onbewoonbaar, schrijft de Kazachse nieuwssite The Astana Times. President Tokajev van Kazachstan noemt de overstroming in een toespraak een van de "ergste natuurrampen in de afgelopen 80 jaar". In tien regio's van het land is de noodtoestand uitgeroepen.

De dam die doorbrak staat in de Russische stad Orsk, net ten noorden van de grens met Kazachstan. De dam begaf het gisteravond na dagen van hevige regenval. Het Russische ministerie van Noodsituaties deelt op Telegram beelden van de reddingswerkzaamheden en zegt dat meer dan 2400 huizen onder water staan. In het overstromingsgebied zijn drie doden gevonden, meldt de BBC op basis van informatie van hulpdiensten.

Dit zijn beelden van de evacuaties; het water staat kniehoog:

Evacuaties bij Oeral-rivier na een damdoorbraak

Volgens lokale Russische autoriteiten kan de dam normaal gesproken een waterstand van 5,5 meter aan. Vanmorgen was de waterstand van de Oeral ruim 9 meter. De rivier die ontspringt in Rusland en via Kazachstan uitmondt in de Kaspische Zee is ruim 2400 kilometer lang en wordt ook wel gezien als de grens tussen Europa en Azië.

President Tokajev zegt dat de Kazachse regering alles in het werk stelt om de impact van de overstromingen te beperken. "Tegen de getroffenen wil ik zeggen: de staat laat jullie niet in de steek. Jullie kunnen rekenen op financiële en andere noodzakelijke hulp. Alle materiële schade zal worden gecompenseerd."

Achterstallig onderhoud

Verschillende Russische staatsmedia melden dat de doorbraak het gevolg is van achterstallig onderhoud aan de dam. Ze verwijzen naar een verklaring op Telegram van het Openbaar Ministerie van Orenburg, de Russische regio waar de dam staat. In die verklaring staat dat de toezichthouder eerder overtredingen heeft vastgesteld bij het onderhoud van de dam.

Volgens het OM heeft die toezichthouder vorige maand nog een waarschuwing gestuurd naar de bevoegde instantie in Orsk. "Doordat er niet op tijd maatregelen zijn genomen, is de dam doorgebroken", aldus de aanklager. Russische staatsmedia melden dat duizenden inwoners van het gebied rond de dam worden geëvacueerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl