Een deel van de dam is doorgebroken
NOS NieuwsAangepast

Stuwdam in Noorwegen breekt door na zware regenval, omwonenden geëvacueerd

In Noorwegen is een stuwdam doorgebroken in de rivier Glomma. Dat gebeurde na dagen van zware regenval. Op beelden van de Noorse omroep NRK is te zien hoe het water stroomt. Het gaat om de waterkrachtcentrale van Braskereidfoss, een kleine 100 kilometer ten noorden van Oslo.

De omwonenden van de waterkrachtcentrale zijn volgens de autoriteiten allemaal geëvacueerd. Volgens de politie zijn er nu geen signalen van grote problemen verderop in de rivier, ondanks de doorbraak. Ook noemen de autoriteiten de situatie bij de centrale stabiel.

De centrale hield er volgens de NRK vanochtend om 06.30 uur mee op. Toen hadden de deuren van de stuwdam automatisch open moeten gaan, maar dat gebeurde niet doordat de controlekamer was ondergelopen.

Hier is te zien hoe de stuwdam verder afbrokkelt:

Noorse stuwdam breekt door, omwonenden geëvacueerd

In eerste instantie overwogen de autoriteiten om een van de deuren op te blazen, om zo het water toch door te laten stromen. Maar dat is uiteindelijk niet gedaan omdat de situatie niet onder controle gehouden zou kunnen worden.

Volgens de beheerder van de waterkrachtcentrale lijkt het water nu "ordelijk" door de dam te stromen. De dam is 45 jaar oud en bestaat volgens exploitant Hafslund uit twee turbines en een dam met deuren.

Zware regenval in Noorwegen, Zweden

Eerder vandaag waarschuwden de Noorse autoriteiten al voor "extreem zware regenval" als gevolg van de storm Hans. Noren worden opgeroepen thuis te blijven. In het zuiden van het land zijn belangrijke wegen dicht en ook zijn er grote problemen op het spoor. Tussen Oslo en Trondheim is een spoorbrug ingestort. Volgens de autoriteiten zitten veel mensen vast in hun huis door de overstromingen.

"We zitten in een nationale noodsituatie", zei een belangrijke functionaris van de regio Innlandet, de regio waarin ook de doorgebroken dam staat. Premier Støre zegt dat de Noren zich moeten voorbereiden op meer overstromingen in de komende dagen.

Ook in het midden van Zweden wordt gewaarschuwd voor de gevolgen van de hevige regenval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl