FC Twente viert een doelpunt tegen FC Utrecht
NOS Voetbal

Twente op drempel negende kampioenschap: 'Maar professionelere accommodatie nodig'

De vrouwen van FC Twente konden anderhalve week geleden de kampioenschap al binnenslepen, maar verzuimden te winnen bij FC Utrecht (2-2). Ze hebben vanavond (18.45 uur) tegen Fortuna Sittard een nieuwe kans om voor de negende keer in de clubhistorie kampioen van Nederland te worden.

"We hebben het in Utrecht niet goed gedaan, in elk geval niet goed genoeg", vertelt technisch manager René Roord daags voor de midweekse speelronde in de eredivisie. "Maar we hebben daarna snel geschakeld, want we hebben nog twee kansen."

De kampioenskoorts is dan ook zeker nog aanwezig bij de Enschedese club. Volgens oud-prof Roord zou het "bizar" zijn als Twente de titel nog uit handen geeft. "In mijn optiek is dat onmogelijk, maar je moet het natuurlijk nog wel doen..."

Roord: "Tegen Fortuna is het zeker geen makkelijke wedstrijd, misschien op papier wel de zwaarste van de laatste drie. Maar ik denk niet dat we het nog weg gaan geven."

Moeilijke tussenfase

Twente heeft dit eredivisieseizoen een ruime voorsprong opgebouwd. Na twintig wedstrijden staat de club vijf punten voor op nummer twee Ajax. Maar Twente had volgens Roord wel een "moeilijke tussenfase" dit seizoen. Hij doelt op de uitschakeling in de voorronde van de Champions League tegen BK Häcken.

"Van die klap zijn we direct hersteld. Maar natuurlijk wil je graag Champions League halen en kijk je met gepaste jaloezie naar de campagne van Ajax."

De Amsterdamse club reikte dit seizoen tot de kwartfinales van het grootste Europese clubtoernooi. "Dat is alleen maar goed voor het Nederlandse vrouwenvoetbal. En ik vond het ook wel mooi dat Häcken het goed bleef doen en de kwartfinales heeft gehaald. Dat geeft wel aan dat het geen misselijke ploeg was."

Voor 'kind van de club' Peddemors zou landstitel Twente 'heel veel' betekenen

Roord heeft met Twente de ambitie ook Europa in te gaan, maar om dat te realiseren zijn er professionelere faciliteiten nodig. "We zijn op alle vlakken geprofessionaliseerd, op één vlak na: de accommodatie. Dat kost tijd."

Vrouwenvoetbal wordt professioneler

De vrouwen zwerven al jaren van amateurcomplex naar amateurcomplex. En dat past niet meer bij de ontwikkeling die ze voor ogen hebben, zegt Roord, vader van international Jill die bij Twente begon en nu voor Manchester City uitkomt.

"Het vrouwenvoetbal wordt steeds professioneler, dat kun je niet meer vergelijken met vijf of acht jaar terug. Als je wat wil en ambities hebt, dan moet je daarin mee. Daar horen ook de faciliteiten van een topsportcomplex bij, met een gym, gezamenlijk eten: alles erop en eraan."

De planning is dat de vrouwen van Twente medio 2025 in Enschede een gloednieuw trainingscomplex hebben. En dat is zeker voor het behouden van de Twentse identiteit heel belangrijk, volgens Roord.

"In onze visie komt het woord 'noaberschap' terug. Dat is een Twents woord voor dat je er moet zijn voor je naasten, je buren. Dat wordt hier ook echt zo gevoeld. Maar die houdt wel alleen stand als je ook een normale accommodatie hebt, anders wordt het lastig. "

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl