NOS Voetbal

Twente-icoon Jansen springt na negen jaar in het diepe: 'Goed om jezelf te prikkelen'

Jansen beseft: 'Als ik een keer naar een buitenlandse club wil, moet dat nu'

Voetballers willen nog weleens - volgens de kenners - te vroeg voor een buitenlandse club kiezen, maar daar kan Renate Jansen niet van beticht worden. De aanvalster is pas in de loop van haar negende eredivisieseizoen in dienst van FC Twente op het idee gekomen haar heil een keer over de grens te zoeken. Op 33-jarige leeftijd.

Jansen heeft het gewoon al die tijd veel te goed naar haar zin gehad in Enschede. "Ik heb mij hier vanaf moment één thuis gevoeld. Ik voelde mij meteen welkom in het team. Er is hier altijd een fijne clubcultuur geweest. Dat familiaire is heel fijn. En met Twente speel je altijd om de prijzen. Dat maakt het natuurlijk extra leuk voor een topsporter."

Toch gaat ze de 'familie' dus verlaten. "Ja, haha. Ik vond het wel heel moeilijk, maar je moet jezelf soms ook in het diepe gooien en verder denken. Ik denk dat het ook goed is om jezelf te prikkelen en daar hoort soms ook een minder leuke keuze bij."

Renate Jansen

"Om te groeien heb je soms nieuwe prikkels nodig. Ik denk dat het voor mij goed is om die een keer op te zoeken. En als ik dat nog een keer wil, moet dat nu", begrijpt de Twente-aanvoerster.

Eigen kwaliteiten

Ze volgt haar hart, zegt ze. De vraag rijst wel waarom Jansen de stap niet eerder heeft gezet. "Eigenlijk doordat ik hier zo goed op mijn plek zit. Dat allereerst. En als ik naar mijn eigen kwaliteiten kijk: ik ben niet een speelster die bij Chelsea of Barcelona kan voetballen. Bij Twente kon ik wel belangrijk zijn en meedoen om de prijzen."

Dat deed de Oranje-international met succes. Ze veroverde met ADO Den Haag al een landstitel en twee KNVB-bekers en voegde daar met de Tukkers tot nu toe vier landskampioenschappen, drie Eredivisie Cups, twee supercups en één nationale beker aan toe.

En er gloort nog meer. Een volgende landstitel kan de Twente-vrouwen bijna niet meer ontgaan, met zeven punten voorsprong op achtervolger Ajax is één zege in de laatste drie speelronden genoeg. En ook een nieuwe Eredivisie Cup zou nog in de al goed gevulde prijzenkast terecht kunnen komen.

Ongewis

Jansen hoopt bij haar nieuwe club dezelfde fijne, familiaire sfeer aan te treffen en vandaaruit ook weer zo goed mogelijk te presteren. Waar dat zal zijn, is nog ongewis, al zijn er wel al wat gesprekken geweest, bekent ze. "Maar daar doe ik nog geen uitspraken over."

Renate Jansen heeft FC Twente op bezoek bij Ajax op 0-1 gezet

Een voorkeur voor een land heeft ze niet. En de illusie dat een Europese topclub van het kaliber Chelsea of Barcelona bij haar aanklopt heeft ze dus ook niet. "Maar iets daar net onder zou leuk zijn."

Ze kijkt er in ieder geval naar uit en is nieuwsgierig hoe ze het zal ervaren en wat ze zelf kan brengen. "Dat zijn inderdaad dingen die ik mijzelf ook afvraag. Ik denk dat ik te allen tijde mezelf wil blijven."

"Maar eerst maar eens zien of er iets moois in het buitenland is. Ik kan het wel allemaal mooi voor ogen hebben, het moet er ook nog van komen. We gaan het zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl