Koningin Máxima voetbalt met een team uit Emmen
NOS Nieuws

Koninklijke familie bezocht Emmen: 'Kon veel minder'

"Ik heb begrepen dat als iets heel fantastisch is, dat je zegt: 'Het kon minder'. Ik zeg jullie: 'Deze Koningsdag, het kon véél minder'." Met die woorden sloot koning Willem-Alexander vandaag zijn bezoek aan Emmen af.

Met zijn familie reisde de jarige koning vanochtend naar de stad in het zuidoosten van Drenthe. Het was de eerste keer in ruim twintig jaar dat de koninklijke familie Koningsdag of Koninginnedag in deze provincie vierde.

Al vroeg op de dag hadden mensen zich in Emmen verzameld om een glimp van de Oranjes op te vangen. Na de aankomst rond 11.00 uur begon de koninklijke familie aan een ronde door het centrum van de stad.

De Oranjes deelden tompoucen uit, speelden oud-Hollandse spelletjes en deden mee aan een quiz over Drenthe. Het team van koningin Máxima, prins Bernhard, prinses Annette en prinses Aimée wist deze quiz te winnen. De fanatieke koningin pakte bij de laatste vraag haar telefoon erbij, om een antwoord uit te rekenen.

 • ANP
  Máxima wint met haar team de quiz over Drenthe
 • ANP
  Amalia deelt tompoucen uit
 • ANP
  Koning Willem-Alexander tijdens een potje sjoelen
 • ANP
  De koning met de burgmeester van Emmen

Onderweg kreeg Máxima nog een Argentijnse kroket en mocht prins Floris even plaatsnemen achter een dj-tafel. Ook wandelde de koninklijke familie langs Wildlands Adventure Zoo Emmen, de opvolger van het voormalige Noorder Dierenpark.

Langs de route stonden voornamelijk Oranjefans, maar ook demonstranten lieten van zich horen. Een groep van ongeveer dertig mensen hield in een demonstratievak protestborden omhoog. Willem-Alexander zwaaide kort naar de betogers, maar bleef niet staan.

Kus van de koning

Willem-Alexander was niet de enige jarige in Emmen. Langs de route stond ook Laura, die vandaag 46 werd. Met een spandoek liet ze de koning, die vandaag 57 werd, weten een kus van hem te willen.

En zo geschiedde:

Missie geslaagd: fan krijgt verjaardagszoen van koning

Het voltallige koninklijke gezin was vandaag aanwezig in Emmen. Prinses Ariane studeert in Italië, maar is tijdelijk terug in Nederland. Haar oudste zus Amalia kwam recentelijk terug uit Spanje. Zij woonde een jaar in Madrid vanwege de bedreigingen aan haar adres in Nederland. Amalia zei dat ze in Madrid "wel iets meer mijn vrijheid" had gevonden.

Het was de eerste keer dat de prinses sprak over haar tijd in Spanje:

Amalia over tijd in Spanje: 'Ik heb daar iets meer mijn vrijheid kunnen vinden'

Prinses Alexia liet een klein beetje los over de invulling van het tussenjaar waar ze nu mee bezig is. Ze vertelde dat ze heeft kunnen reizen en zo "veel verschillende culturen heeft leren kennen". Ook heeft ze "een beetje gewerkt". Wat ze volgend jaar gaat doen, blijft nog gissen. "Ik laat het weten als ik het weet", aldus de prinses.

Merken uit de winkelstraat

De prinsessen waren vrij ingetogen gekleed, zegt NOS-redacteur Susan Sjouwerman, die veel over mode schrijft. "Het ziet er volwassen uit en het is duidelijk dat Amalia en ook Ariane de kunst van het monochroom kleden verstaan: ze kleden zich in één kleur, en daardoor ziet het er meteen chic uit." Alexia had met een bordeauxrode jas gekozen voor een meer gedurfde outfit, aldus Sjouwerman. "Zo zijn we dat ook wel van haar gewend."

Modekenner en royaltyverslaggever Josine Droogendijk wist de outfits van de prinsessen te identificeren. Zo droeg Amalia een jurk van het Franse merk Bash. Alexia droeg een jurk van Sézane, een ander Frans merk, en Ariane was te zien in een pak van Max Mara. "Het zijn mooie merken die gewoon in de winkelstraat te koop zijn", zegt Sjouwerman.

 • ANP
  Prinses Ariane in een pak van het merk Max Mara
 • ANP
  Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de drie prinsessen
 • ANP
  Prinses Alexia in een jurk van Sézane

De dag in Emmen werd afgesloten met een optreden van de Drentse muzikant Daniël Lohues. In zijn dankwoord zei de koning dat Emmen "een zaadje" bij hem heeft geplant en dat de stad in Drenthe "een deel van mijn hart" is geworden.

"Iedere keer als ik terugkom in de provincie of in Emmen, dan zeg ik: 'Hier kom ik weg'", verwijzend naar het gelijknamige nummer van Lohues.

Willem-Alexander: 'Emmen deel van mijn hart geworden, hier kom ik weg'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl