Koningsdagblog
NOS NieuwsAangepast

Steden ruimen op na Koningsdag • NVWA waarschuwde veel particuliere verkopers

In dit blog houden we je op de hoogte van de viering van Koningsdag.

liveblog gesloten

Steden ruimen op na Koningsdag

Verschillende steden zijn aan het opruimen geslagen. "Dank voor een toffe Koningsdag!", zegt de gemeente Utrecht op sociale media.

 • Gemeente Utrecht
  Vuilnismannen aan het werk op de Hopakker in Utrecht
 • Gemeente Utrecht
  Vuilnismannen aan het werk op de Hopakker in Utrecht
 • Gemeente Utrecht
  Vuilnismannen aan het werk op de Hopakker in Utrecht
 • Geert van Ooijen / NOS
  Hilversum ruimt op

Koningsdag 'druk, maar beheersbaar', nauwelijks incidenten gemeld

De festiviteiten rond Koningsdag lijken dit jaar overal vrij probleemloos te zijn verlopen. Op wat kleinere incidenten na en ondanks hier en daar wat regen was het in het hele land vooral gezellig en feestelijk. Lees meer in dit samenvattende artikel:

Pony omgekomen bij Oranjeconcours in De Bilt

Bij het Oranjeconcours in De Bilt zijn vanmiddag twee pony's losgebroken toen de koets die ze trokken omviel. De dieren renden een autoweg op en strandden uiteindelijk bij een afscheiding van betonblokken. Eén pony stootte zo hard tegen een betonblok dat hij zijn been brak. De verwonding bleek dusdanig ernstig dat het dier moest worden ingeslapen.

De pony's konden ontsnappen doordat hun koetsiers een stuurfout maakten, vertelt een woordvoerder van de stichting Oranjeconcours De Bilt aan RTV Utrecht. "De bocht werd te kort genomen, waardoor het karretje van de wagen omsloeg. De bestuurder kon er niet achteraan en de pony's sloegen toen op hol. Ze vlogen de ring uit, richting het zuiden de weg op. Toen zijn ze gestrand op de betonblokken."

Naar schatting waren er zo'n 2000 tot 3000 mensen aanwezig bij het concours.

Veel plekken in Utrecht nu vol, waarschuwt gemeente

De Utrechtse binnenstad wordt steeds voller, meldt de gemeente op sociale media. Ook op het Stadhuisplein en het Ledig Erf kunnen er geen mensen meer bij. De gemeente adviseert bezoekers om zelf op te zoeken waar ze nog wel terecht kunnen:

NVWA deelt 25 waarschuwingen en één boete uit aan voedselverkopers

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vandaag 25 waarschuwingen uitgedeeld aan verkopers van voedsel op vrijmarkten, omdat ze zich niet aan de hygiëneregels hielden. Er werd één boete uitgedeeld, van honderden euro's.

Een woordvoerder zegt tegen persbureau ANP dat dat "redelijk in lijn ligt" met eerdere jaren, al werden er dit jaar wel relatief veel waarschuwingen uitgedeeld aan particuliere verkopers. Mensen kregen vooral een waarschuwing omdat ze bederfelijk voedsel niet op de juiste temperatuur bewaarden. "Een verkoper bewaarde bijvoorbeeld kip op 13 graden, terwijl dat maximaal 7 graden mag zijn."

Twintig inspecteurs voerden vandaag zo'n tachtig controles uit in het hele land. Op verschillende locaties is de verkoop van vooral salades en vlees stilgelegd. Ook werd dit jaar veel gecontroleerd op de verkoop van tabak en vapes met smaakjes aan jongeren.

Zo wordt Koningsdag gevierd in Bagdad

Ook in Bagdad wordt Koningsdag gevierd. Een aantal Nederlandse militairen is daar gestationeerd in het kader van Inherent Resolve, de Amerikaanse missie die onder meer deelnam aan de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat.

Op sociale media is te zien hoe ze de dag vieren met spellen als 'wapentuig dragen' en proosten op de koning met een oranje drankje:

 • @CJTFOIR / X
 • @CJTFOIR / X
 • @CJTFOIR / X
 • @CJTFOIR / X

Utrecht: blijf weg bij Oudkerkhof, Neude en Janskerkhof

Ook in Utrecht wordt het drukker, zegt de gemeente. De winkelstraat Oudkerkhof in de binnenstad is nu vol, net als de pleinen Janskerkhof en Neude. Publiek wordt gevraagd daar niet meer te komen. Andere plekken kunnen nog wel nieuwe bezoekers aan:

Amsterdam: mijd de Westerstraat

Het wordt drukker in het centrum van Amsterdam. De gemeente vraagt bezoekers nu om niet meer naar de Westerstraat te komen, in de Jordaan. Op andere feestlocaties in de stad is nog wel plek:

Vermiste jongen uit Den Haag teruggevonden in Rotterdam

Een jongen die afgelopen nacht vermist raakte in Den Haag is in goede gezondheid teruggevonden in Rotterdam. Dat meldt Omroep West. De jongen maakte deel uit van een vriendengroep die was gaan stappen in Den Haag. Zijn vrienden konden vannacht geen contact meer met hem krijgen nadat hij naar huis was gefietst. Via Snapchat kwamen ze erachter dat zijn telefoon voor het laatst aan de waterkant was gezien in Nootdorp, waar uiteindelijk alleen zijn jas en telefoon werden aangetroffen.

De vrienden sloegen alarm. Politie en brandweer hebben daarna uren gezocht naar de jongen in de buurt van Nootdorp, onder meer met honden en een helikopter.

Vanochtend rond 09.30 uur liet de jongen weer van zich horen. Hij bleek de nacht te hebben doorgebracht in Rotterdam. Hoe hij daar precies is terechtgekomen, is niet bekend.

Hulpdiensten zoeken naar vermiste jongen bij Nootdorp

Pinstoring op Koningsdagfeest in Breda is verholpen

De pinstoring die het Koningsdagfeest van Radio 538 Koningsdag in Breda trof, is verholpen. Een woordvoerder laat weten dat de bezoekers hun eten en drinken weer kunnen afrekenen.

Via grote schermen op het terrein zijn de bezoekers van het festival ervan op de hoogte gebracht dat de storing voorbij is. "Het feest is in volle gang en we zetten in op een mooie voortgang van de rest van de dag!" aldus de zegsvrouw. De pinstoring heeft ongeveer twee uur geduurd.

Ook in Dokkum is het druk op de vrijmarkt

Ook in het Friese Dokkum wordt er volop gehandeld op de vrijmarkt en genoten van het droge weer, zo blijkt uit foto's van verslaggever Lennard Geerts.

 • Lennard Geerts / Omrop Fryslân
  Tompoucen als oorbellen
 • Lennard Geerts / Omrop Fryslân
 • Lennard Geerts / Omrop Fryslân
 • Lennard Geerts / Omrop Fryslân
 • Lennard Geerts / Omrop Fryslân
 • Lennard Geerts / Omrop Fryslân

Pin-only Koningsdagfestival van 538 in Breda kampt met pinstoring

Bezoekers van de 538 Koningsdag in Breda kunnen vanmiddag hun eten en drinken niet met hun pinpas afrekenen. Het festival is getroffen door een pinstoring. "Er wordt heel hard gewerkt aan een oplossing", zegt een woordvoerder van de radiozender tegen persbureau ANP. "In de tussentijd informeren we onze bezoekers zo goed mogelijk over het verloop." Volgens berichten op sociale media duurt de pinstoring inmiddels anderhalf uur.

Met zo'n 40.000 bezoekers is het festival uitverkocht, het duurt nog tot 23.00 uur.

538 Koningsdag is een 'pin-onlyevenement', wat betekent dat er uitsluitend met pinpas of creditcard kan worden betaald of met een speciale kaart waar bezoekers geld op kunnen zetten. Die kaarten kunnen nog wel opgeladen worden, aldus de woordvoerder.

Bezoekers in de rij voor een drankje in Breda

Ondertussen in Amsterdam

Een boot met feestgangers houdt het niet meer en zinkt rond 14.00 uur op de Herengracht. De opvarenden slagen er daarna in de kant te bereiken:

Koning: 'Emmen, bedankt'

Koning Willem-Alexander heeft in zijn dankwoord aan het einde van het bezoek aan Emmen de stad bedankt voor ''een heel bijzondere Koningsdag".

"Emmen heeft laten zien samen te werken, een hele sterke stad te zijn, waar je graag wilt wonen. Heel hartelijk bedankt allemaal."

De stad heeft bij de koning een zaadje geplant, zei hij. "Iedere keer als ik weer in Drenthe of in Emmen kom zeg ik: hier kom ik weg", waarmee hij doelde op de tekst van de gelijknamige hit van Daniël Lohues.

De Drentse muzikant zong het nummer vlak voor het dankwoord, dat het einde van het bezoek aan Emmen markeerde.

Willem-Alexander: 'Emmen deel van mijn hart geworden, hier kom ik weg'

Amalia voor het eerst over haar jaar in Spanje

Prinses Amalia zegt dankbaar te zijn weer in Nederland te wonen na een jaar in Spanje. Ze heeft in het jaar dat ze in Madrid doorbracht "meer vrijheid kunnen vinden". De prinses vertelde voor het eerst over die periode. Amalia zat een jaar in Madrid vanwege bedreigingen in Nederland.

Koning Willem-Alexander is blij dat hij Koningsdag dit jaar weer met zijn hele gezin viert. "Om met je eigen gezin je verjaardag te kunnen vieren, dat is natuurlijk het allermooiste wat je kan meemaken", zei de koning. "Ik ben blij dat iedereen er weer is. Om samen te zijn en het in Emmen te kunnen vieren. En daarna ook natuurlijk met zijn vijven, en met vrienden en familie. Ik ben dankbaar dat iedereen hier in volle gezondheid weer aanwezig is vandaag."

Alexia: 'Een beetje werken, een beetje reizen'

Prinses Alexia liet een klein beetje los over de invulling van haar tussenjaar waar ze mee bezig is. Ze vertelde dat ze heeft kunnen reizen, "veel verschillende culturen heeft leren kennen". Ook heeft ze "een beetje gewerkt".

Wat ze volgend jaar gaat doen als student blijft nog gissen. "Ik laat het weten als ik het weet", aldus de prinses.

Prinsessen dragen 'mooie merken die gewoon in de winkelstraat te koop zijn'

De prinsessen zijn vrij ingetogen gekleed, constateert NOS-redacteur Susan Sjouwerman, die veel over mode schrijft. "Het ziet er volwassen uit en het is duidelijk dat Amalia en ook Ariane de kunst van het monochroom kleden verstaan: ze kleden zich in één kleur, en daardoor ziet het er meteen chic uit." Alexia heeft met een bordeauxrode jas gekozen voor een meer gedurfde outfit, zegt Sjouwerman. "Zo zijn we dat ook wel van haar gewend."

Modekenner en royaltyverslaggever Josine Droogendijk wist de outfits van de prinsessen te identificeren. Zo heeft Amalia een jurk aan van het Franse merk Bash. Alexia draagt een jurk van Sézane, een ander Frans merk, en Ariane is in een pak van Max Mara. "Het zijn mooie merken die gewoon in de winkelstraat te koop zijn", zegt Sjouwerman.

De vlinderbroche in het haar van Amalia is volgens Sjouwerman een oude broche van Máxima. "Een mooi voorbeeld van je iets duurzamer kleden op deze Koningsdag."

 • ANP
  Prinses Alexia in een jurk van het merk Sézane
 • ANP
  Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de drie prinsessen
 • ANP
  Prinses Ariane in een pak van het merk Max Mara

Handkus van de koning voor jarige

Missie geslaagd: fan krijgt verjaardagszoen van koning

Sjoelen, verloren bloemen en sport

De tour van de Oranjes is nog altijd volop bezig. De koning heeft samen met zijn dochters en schoonzus Laurentien gesjoeld.

Prinses Anita raakte haar boeketje kwijt. Ze liet het vermoedelijk liggen na de quiz over Drenthe. Ze kreeg een nieuw boeketje aangereikt; kunstbloemen die verderop in het programma aan de koninklijke familie werden getoond.

Vervolgens mochten onder meer turnsters hun kunsten laten zien en de G-voetballers uit de regio lieten zien hoe sportief zij bezig zijn.

Koningin Máxima wint met team quiz over Drenthe

Het team van koningin Máxima heeft in Emmen een quiz over de regio Drenthe gewonnen. Het vragenspel hoort bij het bezoek van de Oranjes aan de stad. De koningin kreeg na de winst een bokaal uit handen van de burgemeester.

Het is geen geheim dat de leden van de koninklijke familie graag winnen. Prinses Amalia vertelde desgevraagd dat ze zich 'extreem goed' had ingelezen over de provincie. Tijdens de laatste vraag pakte de koningin haar telefoon er nog even bij, om een antwoord uit te rekenen.

De quiz werd gepresenteerd door radiopresentatoren Jorien Renkema (Qmusic) en Jordi Warners (Radio 538). Warners groeide op in Drenthe en Renkema woont daar nog steeds.

Maxima wint quiz

Amalia over haar studentenleven: 'Het is hard studeren'

Langs de route in Emmen gingen de Oranjes in gesprek met burgers. Prinses Amalia sprak met jonge Emmenaren over het studentenleven. Daarbij vertelde ze - heel kort - ook iets over haar eigen studententijd:

Amalia over haar studentenleven: 'Het is hard studeren'

Vlinders op hoofd Máxima, want 'Vlinderstad Emmen'

Koningin Máxima draagt op haar hoofd een band van vlinders, en ook prinses Amalia heeft vlinders is het haar. Dat is niet toevallig: de bijnaam van Emmen is 'Vlinderstad', een verwijzing naar de vlindertuin in het dierenpark in de stad.

Jannes treedt op

Zanger Jannes, afkomstig uit Emmen, trad op voor de koninklijke familie. Honderden mensen zongen en vierden mee:

Jannes zingt voor de koning

Koningsfan in Emmen wil kus van de koning

Een Oranjefan in Emmen heeft een niet mis te verstaan spandoek meegenomen, waarmee ze de koning hoopt te verleiden.

Koningsfan wil zoen van Willem-Alexander

Kroketten, tompoucen en veel handen schudden in Emmen

De koninklijke familie is in Emmen volop handen aan het schudden. Langs de route verzamelden zich duizenden veel in het oranje uitgedoste toeschouwers. Prinses Amalia heeft het naar haar zin, zei ze in gesprek met studenten. "Het is super-geweldig in Emmen", zei ze.

Bij aankomst zong Bouke & The ElvisMatters Band een verjaardagslied voor de koning. Máxima zong luidkeels mee. Ook deelden de Oranjes tompouces uit op een plein waar mensen waren verzameld die ook iets te vieren hebben vandaag en kregen ze een dansvoorstelling met dansers uit verschillende landen voorgeschoteld.

Ook nam de koning een kijkje bij een krokettenmaker. De Emmenaar maakt tientallen soorten en bereidde voor vandaag ook een Argentijnse kroket, speciaal voor koningin Máxima.

Het is qua temperatuur waarschijnlijk goed toeven voor de Oranjes, want prinses Alexia heeft intussen haar jas uitgetrokken.

Koningsdag op andere plekken regenachtig van start

Ook buiten Emmen is Koningsdag van start gegaan. In veel delen van het land regent het, maar feestvierders laten zich daar niet door tegenhouden.

 • ANP
  Een feestvierder wordt geschminkt op station Amsterdam Centraal
 • ANP
  Kinderen op de vrijmarkt in het Vondelpark in Amsterdam
 • ANP
  De vrijmarkt in Veldhoven
 • ANP
  Een vrouw op de vrijmarkt in Veldhoven

Het moment van de aankomst in Emmen

Koninklijke familie komt aan in Emmen

Koninklijke familie aangekomen in Emmen

De koninklijke familie is begonnen aan de wandeling door Emmen. Koning Willem-Alexander viert zijn 57e verjaardag samen met koningin Máxima, prinses Amalia, prinses Alexia en prinses Ariane.

Ze zijn er welkom geheten door burgemeester Eric van Oosterhout en commissaris van de koning Jetta Klijnsma.

Ook andere leden van de familie zijn aanwezig. De broer van de koning en zijn vrouw zijn erbij: prins Constantijn en prinses Laurentien. Ook een aantal neven van de koning en hun vrouwen lopen met het gezin mee door Emmen.

Koning in Emmen

Protest tegen koningshuis

In Emmen zijn niet alleen feestvierders; er demonstreren ook tegenstanders van het koningshuis.

Een protest tegen het Koningshuis in Emmen

Burgemeester heeft 'gezonde wedstrijdspanning'

De Emmense burgemeester Eric van Oosterhout is klaar voor het bezoek van de koning aan zijn stad. "We hebben er hard genoeg voor gewerkt met elkaar", zegt hij. "En vandaag moet het gebeuren."

Burgemeester Emmen heeft zin in Koningsdag: 'Ik heb gezonde wedstrijdspanning'

Emmen kleurt steeds meer oranje

Het wordt steeds drukker langs de route die de koninklijke familie gaat lopen in Emmen. In de Hoofdstraat staan al honderden mensen klaar achter de dranghekken. Vanaf station Emmen loopt een lange stoet bezoekers richting het centrum.

Rond 11.00 uur worden de jarige koning en zijn gezin verwacht op het Noorderplein. Via de Hoofdstraat wandelt de familie naar het Marktplein, het Rensenpark, het gemeentehuis, het skatepark en langs dierenpark Wildlands. De dag wordt afgesloten bij het hoofdpodium op het Raadhuisplein, waar onder anderen Jannes en Daniël Lohues zullen optreden. Een kaartje met de route vind je op deze pagina.

 • RTV Drenthe
  Feestvierders in Emmen
 • ANP
  Feestvierders in Emmen
 • RTV Drenthe
  Feestvierders in Emmen
 • ANP
  Feest in Emmen
 • RTV Drenthe
  Feestvierders in Emmen
 • ANP
  Feestvierders in Emmen

Politie: 'Geniet van en met elkaar'

De korpschef van de politie, Janny Knol, zegt op Twitter dat er vandaag duizenden politiemedewerkers aan het werk zijn. Ze moedigt feestvierders aan om "van en met elkaar" te genieten.

Speciale boodschap voor Máxima

In Emmen is ook de HEMA klaar voor het bezoek van het koningspaar. De winkel heeft een speciale boodschap voor koningin Máxima.

Natte vrijmarkt in Den Haag

Ook in Den Haag wordt er volop gestruind en verkocht op de vrijmarkten. In de regio regent het, maar dat weerhoudt veel mensen niet naar buiten te gaan, ziet Omroep West.

Op de vrijmarkt op de Lange Beestenmarkt staat een man onder een fel oranje paraplu. Tussen de plassen op zijn kleedje ligt speelgoed uitgestald en een babybadkuip staat vol met regenwater. "Al het speelgoed is 50 cent of 1 euro", prijst hij zijn waar aan. Ondanks het natte weer heeft hij al bijna 40 euro verdiend.

Ook Hagenezen Cor en Joop hebben al wat opgehaald. De twee hebben een partytent neergezet en zitten droog op hun stoeltje. "We geven de moed niet op."

De Haagse vrijmarkt in de regen

Deze vroege vogels staan al klaar voor het podium in Emmen

Deze vroege vogels staan al klaar voor Koningsdag in Emmen

Prins Pieter-Christiaan loopt warm in Emmen

Prins Pieter-Christiaan (52) heeft in de aanloop naar de viering van Koningsdag in Emmen de stad alvast een beetje verkend. De derde zoon van prinses Margriet deelt op Instagram een foto waarop hij in hardloopkleding bij een plaatsnaambord van Emmen poseert. Zijn schoonzus prinses Aimée reageert onder de foto. "Lopen we niet genoeg vandaag?!", vraagt de echtgenote van prins Floris zich af, waarbij ze een smiley heeft gezet.

De zoons van prinses Margriet en hun echtgenotes zullen later op de ochtend de feestelijkheden voor de verjaardag van koning Willem-Alexander in Emmen bijwonen.

Pieter-Christiaan op Insta

Vrijmarkten in het hele land losgebarsten

In het hele land zijn de vrijmarkten begonnen. Op veel straten en pleinen verkopen mensen spullen, zelfgebakken cakes en glazen limonade.

Vrijmarkt in Aalsmeer

Emmen maakt zich op voor koninklijk bezoek

Het wordt steeds drukker in Emmen, waar de koning en zijn familie rond 11.00 uur hun opwachting maken. Ze maken een twee uur durende rondgang door de Drentse stad, waarbij er aandacht is voor dans, muziek, geschiedenis, innovatie en sport en spel.

 • ANP
  Emmen maakt zich op voor koninklijk bezoek
 • ANP
  Emmen maakt zich op voor koninklijk bezoek
 • ANP
  Emmen maakt zich op voor koninklijk bezoek
 • ANP
  Emmen maakt zich op voor koninklijk bezoek
 • ANP
  Emmen maakt zich op voor koninklijk bezoek

'Limburg heeft weinig met Koningsdag'

"Waarom heeft Limburg zo weinig met Koningsdag?", vraagt de regionale omroep L1 Nieuws zich af. In de meeste dorpen en steden in ons land worden festiviteiten georganiseerd met muziek, dans, vrijmarkten en kermissen. Maar in Limburg lijkt de impact van Koningsdag veel kleiner dan in de rest van Nederland, concludeert de omroep.

Daarvoor zijn verschillende redenen, vertelt historicus Hugo Luijten uit Nieuwstadt. "De eerste is dat Limburg pas relatief kort bij het Koninkrijk der Nederlanden hoort. Dat is pas sinds 1867 helemaal 'volle bak', zullen we maar zeggen. En ook daarna heeft het nog heel lang geduurd eer de Limburgers zich een beetje thuis voelden in Nederland."

Ook geloof speelt een rol. De Oranjes zijn protestants. "Limburg was, zeker tot diep in de jaren 60, zeer vroom katholiek." De derde reden dat Limburg minder koningsgezind is, is dat de provincie heel lang liever bij België wilde horen. Andersom werd er volgens de historicus ook niet altijd liefdevol vanuit het westen naar Limburg gekeken. "De provincie Limburg werd ook wel vaker het wormvormig aanhangsel genoemd."

De meeste opvattingen van vroeger zijn volgens Luijten inmiddels wel verdwenen. "Alleen, dat laatste restje, Koningsdag, is hier nooit helemaal van de grond gekomen."

Felicitaties uit Washington

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken heeft Nederland gefeliciteerd met Koningsdag, net als de afgelopen jaren. "Namens de Verenigde Staten van Amerika feliciteer ik de inwoners van Nederland en koning Willem-Alexander met zijn verjaardag deze Koningsdag", schrijft hij in een verklaring. "Fijne Koningsdag to the people of The Netherlands!"

Volgens Blinken zijn de banden tussen Nederland en de Verenigde Staten al goed "sinds Henry Hudson met de Halve Maen van de Vereenigde Oostindische Compagnie de haven van New York binnenvoer in 1609". "Wij zijn trots op de lange geschiedenis van vriendschap en diepe culturele banden met Nederland, inclusief meer dan drie miljoen Amerikanen en meerdere presidenten die zich kunnen beroepen op een Nederlandse achtergrond".

Vlag hangt uit in Emmen

De Nederlandse vlag is gehesen op de Grote Kerk in Emmen. Koning Willem-Alexander viert daar vandaag zijn 57e verjaardag.

Het staatshoofd maakt vanaf 11.00 uur een twee uur durende rondgang door de Drentse stad, waarbij er aandacht is voor dans, muziek, geschiedenis, innovatie en sport en spel. De tocht eindigt op het Raadhuisplein, waar onder anderen Jannes en Daniël Lohues zullen optreden. Een kaartje met de route vind je op deze pagina.

De NOS doet rechtstreeks verslag van het bezoek, via de NOS-app, NOS.nl, NPO 1 en NPO Radio 1.

De vlag wordt gehesen op de Grote Kerk

Het weer: wisselend, met zon en hagel en onweer

Het weer op Koningsdag verloopt wisselend, met droge periodes waarin soms de zon schijnt, maar ook met buien. Het wordt tussen de 14 en 18 graden. Vooral in het oosten en noordoosten van het land kunnen de buien 's middags fel zijn, met plaatselijk hagel en onweer, verwacht Weeronline.

Op de meeste plaatsen is het in de ochtend bewolkt. Vanuit het zuiden trekt een licht regengebied over het land. Vooral in het westen valt enige tijd regen. In de vroege ochtend is het 5 tot 8 graden, maar eind van de ochtend loopt dat op naar 9 tot 14 graden. Eind van de ochtend is het op veel plaatsen droog.

Vanmiddag is er een mengeling van zon en stapelwolken. In de middag stijgt de kans op wat buien, maar volgens Weeronline blijft het vaker droog dan dat het regent.

Langs de route in Emmen: 'Misschien staat de koning nu wel zijn tanden te poetsen'

Het is al redelijk druk langs de route die de Koninklijke familie straks gaat lopen in Emmen, ziet verslaggever Marc-Robin Visscher. Hij sprak in het NOS Radio 1 Journaal met een gezin. "Wij zochten een plekje waar niet zoveel gebeurt, zodat de koning even vrij rondloopt zodat we een hand kunnen geven", vertelt een mevrouw. Haar zoon hoopt op een hand van prinses Amalia.

"Ik lijk wel niet goed wijs", riep een vrouw naar Visscher, helemaal gekleed in het oranje. "Het is wel een gek idee dat de koning nu ook onderweg is, of misschien staat hij nog wel in zijn onderbroek bij de wastafel", zegt een ander. "Misschien vindt de koning het ook wel heel erg spannend deze dag."

Eerste fans in Emmen

Jongeren minder tevreden over rol Willem-Alexander

Het vertrouwen in koning Willem-Alexander is sinds de coronacrisis structureel lager dan daarvoor, maar lijkt nu enigszins te stabiliseren. Ook de steun voor de monarchie haalt niet meer het niveau van voor de coronacrisis, maar de staatsvorm kan wel rekenen op bijval van een kleine meerderheid van de bevolking.

Dat blijkt uit de jaarlijkse NOS Koningsdag-enquête, die halverwege deze maand is uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos I&O onder 1015 personen.

Jan is superfan van het koningshuis: 'Meerdere keren per dag draai ik het Wilhelmus'

Het staat boven aan zijn playlist en hij draait het meerdere keren per dag: het Wilhelmus. Jan de Ridder uit Arnemuiden houdt met heel zijn hart van het koningshuis. Vandaag staat hij vooraan in Emmen om een glimp op te vangen van de koninklijke familie en vooral van zijn favoriet, koning Willem-Alexander.

Ook vorig jaar was hij erbij, in Rotterdam. Toen lukte het hem een foto te maken met Willem-Alexander, vertelt hij bij Omroep Zeeland. "Hij stond heel dicht tegen me aan, dat zie je ook op de foto. Toen ik zei dat dit de mooiste foto van mijn leven was, keek hij me aan en moest lachen."

Superfan Jan

In de rij voor een oranje tompouce

Een bakker in Maassluis deed al vroeg goede zaken. Aan het eind van de nacht stonden er voor de winkel een rij van tientallen mensen die een oranje tompouce wilden bemachtigen.

 • Media-TV
  Om 05.00 uur stond er al een rij voor de winkel
 • Media-TV
  De bakkers zijn druk in de weer
 • Media-TV
  Met een voorraad tompoucen weer naar huis

Wat wordt het weer vandaag?

Om met het goede nieuws te beginnen: Koningsdag verloopt warmer dan de afgelopen dagen. Er worden temperaturen verwacht tussen de 14 en de 18 graden. De zon is af en toe te zien, maar er is ook kans op een bui. Vanmiddag en vanavond kan het plaatselijk onweren.

Overigens is het op Koningsdag, 27 april dus, gemiddeld kouder en natter dan op Koninginnedag, de feestdag die altijd op 30 april viel. NOS-weervrouw Roosmarijn Knol zocht uit dat het op 27 april gemiddeld genomen 15 graden is en op 30 april gemiddeld ruim 16 graden.

Lees er meer over in dit artikel:

In beeld: Koningsnacht in de steden

 • Omroep West
  Een volle markt in Gouda
 • ANP
  Veel feestgangers in Amsterdam
 • Persbureau Meter
  Veel oranje in de straten van Groningen
 • Omroep West
  In Gouda wordt gefeest
 • ANP
  Lachende gezichten in de Amsterdamse Jordaan
 • Persbureau Meter
  Volle terrassen in Groningen

Koning viert 57e verjaardag in Emmen

Het is middernacht geweest en dat betekent dat Koningsdag officieel is begonnen. Koning Willem-Alexander viert op deze dag zijn 57e verjaardag en dat doet hij onder meer door met zijn gezin een bezoek te brengen aan Emmen. Het staatshoofd maakt vanaf 11.00 uur een twee uur durende rondgang door de Drentse stad.

De NOS doet rechtstreeks verslag van het bezoek, via de NOS-app, NOS.nl, NPO 1 en NPO Radio 1.

Feestelijkheden in Tilburg: 'Beste dag van het jaar!'

Het was een bijzondere avond in Tilburg. Er werd feest gevierd vanwege Koningsdag, maar daarnaast kon Willem II promoveren naar de eredivisie. De club moest dan wel zien te winnen van FC Groningen. Dat lukte niet, maar het feestje was er niet minder om.

Zo ziet Koningsnacht in Tilburg eruit

Drukte in binnenstad Utrecht neemt af

In Utrecht is weer ruimte voor nieuwe feestvierders, laat de gemeente weten. "De drukte in de binnenstad neemt af."

Utrecht: te druk, kom niet meer naar de stad

De gemeente Utrecht roept mensen op om niet meer naar de stad te komen, want het is te druk. "Toegang tot de pleinen is niet meer mogelijk", meldt de gemeente.

Veel mensen bezoeken de vrijmarkt die om 18.00 uur is begonnen of ze gaan naar optredens in de binnenstad.

Man uit IJmuiden krijgt lintje voor geheimtaal: 'Skin neggez'

Jan Zwanenburg heeft een bijzonder talent: hij kan achteruit praten. Niet voor de lol; het is een 'geheimtaal' die vissers vroeger gebruikten om te communiceren in IJmuiden. Hij kreeg er vandaag een lintje voor.

Jan krijgt lintje voor achteruit praten: 'geheime' IJmuider taal

Willem-Alexander afgebeeld als Joost Klein in Amsterdam

Ieder jaar hangt café De Blaffende Vis in de Amsterdamse Jordaan een gigantische gevelversiering op met een geestige afbeelding van de koninklijke familie erop. Dit jaar is koning Willem-Alexander te zien als zanger Joost Klein met naast hem koningin Máxima die als gabber is afgebeeld. Het onderschrift is 'Heel Holland Hakt'.

De gevelversiering met Willem-Alexander

Politie pakt drie mannen op die opriepen tot verstoren openbare orde

De politie van het district Zuid-Holland-Zuid heeft afgelopen week drie mannen aangehouden die ervan worden verdacht op sociale media te hebben opgeroepen om vannacht de openbare orde te verstoren. Ook riepen ze mensen volgens de politie op om "verkeersonveilig gedrag te vertonen".

Het gaat volgens de politie om het misbruik maken van het zogenoemde luilakken. Dit is een traditie waarbij in de vroege ochtend lawaai wordt gemaakt, bijvoorbeeld door met enkele brommers zonder uitlaat of blikken erachter door de straten te rijden. "De afgelopen jaren wordt het traditionele 'luilakken' echter misbruikt door personen die voor veel overlast en gevaarlijke situaties zorgen, met name in de Hoeksche Waard maar ook in omringende gemeenten", meldt de politie.

De verdachten zijn een 18- en een 28-jarige man uit Ridderkerk en een 19- jarige man uit Sliedrecht. Zij blijven in ieder geval vannacht vastzitten.

3375 lintjes uitgereikt, zeker één geweigerd

Eerder op de dag was er de jaarlijkse lintjesregen. Aan 3375 mensen werden lintjes uitgereikt. In ieder geval één persoon weigerde zijn lintje.

Er zijn geen harde criteria om een lintje te krijgen, behalve dat iemand "iets bijzonders" gedaan moet hebben. Meer over de toekenning van lintjes kun je hier lezen:

Koningsnacht met soms een bui

Vanavond is het wisselend bewolkt en stijgt vanuit het zuiden de buienkans.

Uitgaanspubliek kan tijdens koningsnacht vooral in het zuidwesten en westen af en toe in een bui terechtkomen, meldt Weerplaza. De minima komen uit tussen 2 en 7 graden met de laagste waarden in het noorden.

Op Koningsdag is het eerst vaak droog met slechts lokaal een bui. In de middag komen meer buien voor met landinwaarts mogelijk ook hagel en onweer. Het wordt 14 graden in het noordwesten tot lokaal 18 graden in het zuidoosten bij een matige zuidoostenwind.

Vrijmarkt in Utrecht begonnen

In Utrecht begint de vrijmarkt traditiegetrouw al de dag voor Koningsdag. Vanaf 18.00 uur mogen daar spullen verkocht worden. Ook zijn er meerdere buitenfeesten. Onder het motto: 'werp Poetin omver' hebben deze kinderen een ballengooispelletje bedacht waarbij op blikken met de beeltenis van de Russische president Poetin gegooid kan worden.

Ballengooispel in Utrecht

Voorbereidingen in Emmen voor bezoek koning

In Emmen, waar de koninklijke familie morgen verschijnt, worden de laatste voorbereidingen getroffen. Vandaag werd met stand-ins voor de familie de route afgelegd om de puntjes op de i te zetten.

 • ANP
  Een stand-in van de koning legt de route in Emmen af
 • ANP
  Voorbereidingen Koningsdag
 • ANP
  Een man spuit graffiti op een container

Welkom

Welkom in het liveblog over Koningsdag en de voorbereidingen hierop.