NOS Nieuws

Wekdienst 25/4: Raad van State doet uitspraak over derdelanders • Kort geding over stikstof

Goedemorgen! Vandaag doet de Raad van State uitspraak in een zaak over derdelanders uit Oekraïne en eist Greenpeace meer maatregelen tegen de uitstof van stikstof.

Eerst het weer: zon, wolken en enkele buien wisselen elkaar af. Daarbij waait een veelal matige zuidwestenwind en het wordt ongeveer 10 graden. In de namiddag of avond trekt een groter regengebied over het land.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En hier zie je de actuele situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Raad van State doet uitspraak over derdelanders uit Oekraïne. Mogen deze gevluchte niet-Oekraïners wel of niet blijven? Het is de tweede keer dat de hoogste bestuursrechter in Nederland zich over het verblijfsrecht van deze groep buigt.
  • Greenpeace eist in een kort geding dat de overheid snel extra maatregelen neemt om de stikstofuitstoot te verminderen.
  • Voor het eerst zijn in een Nederlandse dierentuin koala's te zien. Ouwehands Dierenpark in Rhenen huisvest twee mannetjes en een vrouwtje in een speciaal gebouwd paviljoen, Koalia. De dieren komen uit een dierenpark in de Amerikaanse stad San Diego en zijn al even in Nederland, maar moesten eerst in quarantaine.

Wat heb je gemist

Bij een melkschapenbedrijf in de Gelderse plaats Brakel is Q-koorts vastgesteld, meldt demissionair minister Adema van Landbouw in een brief aan de Tweede Kamer. Het is de eerste keer sinds 2016 dat er een besmetting is op een bedrijf met melkgeiten of melkschapen.

De Q-koortsbacterie werd aangetroffen in de tankmelk van het bedrijf. Dat gebeurde tijdens een reguliere controle. De bacterie in de melk komt waarschijnlijk van een of enkele jonge dieren die niet gevaccineerd waren, schrijft het ministerie.

Mogelijk waren een aantal niet-gevaccineerde schapen naar andere schapenbedrijven en slachterijen gebracht. Dat onderzoekt de NVWA momenteel. De boer in kwestie heeft aangegeven alle schapen van het bedrijf de komende periode af te voeren naar de slacht. Het bedrijf telt 83 volwassen dieren en op 45 lammeren.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit

Het gebruik van verschillende rookaroma's in producten wordt op termijn verboden omdat ze mogelijk kankerverwekkend zijn. Dat is de uitkomst van een stemming in het EU-comité voor voedselveiligheid.

Het besluit betekent dat die stoffen straks niet meer mogen worden gebruikt bij de productie van bijvoorbeeld rookworsten, rookkaas, en andere producten met een rooksmaak, zoals nootjes of sauzen. De NOS sprak een voedingsmiddelentechnoloog hierover:

Rookworst voortaan zonder rookaroma's: een stuk saaier?

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl