Pasgeboren lammetje in een stal (foto ter illustratie)
NOS NieuwsAangepast

Q-koorts aangetroffen bij melkschapenbedrijf in Brakel

Bij een melkschapenbedrijf in de Gelderse plaats Brakel is Q-koorts vastgesteld, meldt demissionair minister Adema van Landbouw in een brief aan de Tweede Kamer. Het is de eerste keer sinds 2016 dat er een besmetting is op een bedrijf met melkgeiten of melkschapen.

De Q-koortsbacterie werd gevonden in de tankmelk van het bedrijf. Dat gebeurde tijdens een reguliere controle. De bacterie in de melk komt waarschijnlijk van een of enkele jonge dieren die niet gevaccineerd waren, schrijft het ministerie.

Daar maakt hoogleraar aan het Rotterdamse Erasmus MC Thijs Kuiken zich zorgen over. "Het aspect dat er schapen ondanks de verplichte prik niet gevaccineerd waren, vind ik wel zorgelijk. Want de bacterie is in de melk gevonden, dus dan gaat het misschien wel om jonge dieren, maar die hadden al wel gevaccineerd moeten zijn."

Mogelijk waren een aantal niet-gevaccineerde schapen naar andere schapenbedrijven en slachterijen gebracht. Dat onderzoekt toezichthouder NVWA momenteel. Het bedrijf telt 83 volwassen dieren en 45 lammeren.

'Risico's laag'

De risico's voor de volksgezondheid in de omgeving worden door het RIVM als laag ingeschat. Dat onderschrijft Kuiken. "Als de andere dieren wel gevaccineerd zijn, is er voor de omgeving niet zo'n gevaar", zegt hij. De kans op verdere verspreiding noemt hij erg klein.

De GGD Gelderland-Zuid en lokale bestuurders zijn geïnformeerd over de besmetting. Ook worden maatregelen genomen om te voorkomen dat andere dieren worden besmet. De NVWA is bovendien een handhavingstraject gestart: als blijkt dat de schapenhouder in overtreding is, zal hij een boete krijgen.

Uitbraak

Tussen 2007 en 2010 vond in Nederland de grootste ooit beschreven uitbraak van Q-koorts in de wereld plaats. Tussen de 50.000 en de 100.000 mensen werden toen ziek, meer dan honderd mensen overleden.

Een op de vijf besmette mensen kreeg last van het Q-koortsvermoeidheidssyndroom, een ziekte vergelijkbaar met long covid en ME.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl