Alida van Daalen
NOS Sport•

Van Daalen plaatst zich met discus voor Spelen op veld waar onlangs wereldrecord sneuvelde

Discuswerpster Alida van Daalen heeft zich geplaatst voor Olympische Spelen. De 22-jarige atlete voldeed bij wedstrijden in het Amerikaanse Ramona aan de olympische limiet met een worp van 66,31 meter, ruim boven de vereiste 64,50 meter.

Op het grasveld, waar de wind vrij spel heeft, kwam afgelopen weekend Van Daalen tot haar beste prestatie ooit met de 1 kilo zware discus. De Atletiekunie bevestigde maandag dat de afstand door de mondiale atletiekbond geldig is verklaard.

Op de plek waar Van Daalen haar persoonlijk record met bijna vier meter verbeterde, werd vorige week ook het wereldrecord bij de mannen verbroken. De 21-jarige Mykolas Alekna uit Litouwen, zoon van icoon Virgilijus, kwam op het grasveld in 'Throw Town' Ramona tot een afstand van 74,35 meter.

Eerder deze maand toonde Van Daalen bij andere wedstrijden in de Verenigde Staten al goede vorm met meerdere worpen boven de 62 meter. In Ramona wierp ze in totaal viermaal verder dan 64 meter. De Rotterdamse studeert en traint aan de Universiteit van Florida.

Met haar nieuwe persoonlijk record maakt Van Daalen een sprong op de Nederlandse ranglijst aller tijden. Ze staat nu op de tweede plaats achter recordhouder Jorinde van Klinken (70,22 meter), die ook al een startbewijs voor de Spelen in Parijs heeft bemachtigd.

Moeder voorbij

Van Daalen, vorig jaar goed voor goud met de discus en bij het kogelstoten op het EK onder 23, is de dochter van Jacqueline Goormachtigh, tienvoudig Nederlands kampioene discuswerpen. Goormachtigh (pr: 63,86 meter) zakt door de prestatie van haar dochter naar de vierde plaats op de Nederlandse ranglijst aller tijden.

Vorige week maakte de NOS een reportage over het wereldrecord bij de mannen dat werd verbroken:

Alekna (21) gooit bijna 40 jaar oud record uit de boeken: 'Volgen er hopelijk meer'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl