Mykolas Alekna
NOS Sport

Litouwer Alekna verbetert 38 jaar oud wereldrecord discuswerpen

Mykolas Alekna heeft het wereldrecord discuswerpen verbeterd. De 21-jarige Litouwse atleet kwam tot een afstand van 74,35 meter. Dat is 27 centimeter verder dan het oude record, dat al sinds 1986 op naam stond van Jürgen Schult.

Het wereldrecord van DDR-atleet Schult was het oudste dat nog stond in de atletiek bij de mannen.

Alekna, wiens vorige persoonlijke record op precies 71 meter stond, kwam tot zijn opmerkelijke prestatie bij wedstrijden in Ramona, Oklahoma. De student aan de universiteit van Californië wierp daar, onder ideale omstandigheden, liefst vijf keer verder dan 70 meter.

Alekna verbetert 38 jaar oud wereldrecord discuswerpen

De jury mat bij zijn laatste poging aanvankelijk 74,41, maar stelde de afstand later bij. Het nieuwe wereldrecord moet nog wel geratificeerd worden door World Athletics.

Vader verdrongen

Met het wereldrecord bereikte Alekna iets wat zijn vader Virgilijus nooit lukte. Alekna senior, tweevoudig olympisch en wereldkampioen, bokste in zijn lange carrière op tegen de recordafstand van Schult, maar slechtte nooit de barrière van 74 meter. In aanloop naar de Spelen van 2000 in Sydney, waar hij zijn eerste goud won, kwam hij tot 73,88 meter.

Door de prestatie van zijn zoon zakt Virgilijus Alekna naar de derde plaats op de eeuwige ranglijst.

Mykolas trad al op jonge leeftijd in de voetsporen van zijn vader. Twee jaar geleden werd hij op 19-jarige leeftijd Europees kampioen en tweede op de WK. Vorige zomer voegde hij daar een bronzen medaille aan toe op de WK in Boedapest.

Record bij vrouwen

Bij de vrouwen is het wereldrecord discuswerpen ook al sinds de jaren tachtig onaangetast. Afgelopen weekend kwam Yaimé Perez tot de verste afstand sinds 1989, toen de Duitse Gabriele Reinsch het wereldrecord aanscherpte tot 76,80 meter.

De Cubaanse, wereldkampioene in 2019, noteerde 73,09 meter, de negende prestatie aller tijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl