Jessica Schilder
NOS Sport

Kogelstootster Schilder probleemloos naar WK-finale, ook Van Klinken door

Jessica Schilder en Jorinde van Klinken hebben zich geplaatst voor de kogelstootfinale, die vanavond op het programma staat bij de WK atletiek in Boedapest. Voor WK-debutante Alida van Daalen zit het toernooi er na de kwalificatie op.

Schilder, regerend Europees kampioene en vorig jaar winnares van WK-brons, ging in haar eerste worp al probleemloos over de kwalificatie-eis van 19,10 meter. Ze stootte de kogel naar een afstand van 19,64 meter, haar beste worp van dit seizoen.

"Dit was ook wel wat ik had gehoopt", zegt een tevreden Schilder, die ook vertelt dat ze het in de finale net weer iets anders gaat aanpakken dan in de kwalificatie. "Maar het strijdplan ligt er."

De kogelstootster heeft het zichtbaar naar haar zin in Boedapest. "Het is weer gezellig met de meiden." En dat is volgens haar "de basis" om goed te kunnen presteren. En haar doel voor de finale? "Genieten."

Bij de Nederlands recordhoudster (20,24 meter) zag het er soepel uit, maar is ook zichtbaar dat ze een halfjaar na een ongelukkige val in de ring nog altijd kampt met een blessure. Om haar rechterarm, tevens haar stootarm, zit namelijk een compressiemouw.

Ze vertelde voorafgaand aan het toernooi al dat alleen als ze die mouw draagt, de pijn beheersbaar is. "Iedere keer als ik stoot, heb ik een pijnlijk gevoel aan mijn elleboog. Alsof je met je telefoonbotje tegen een deur botst, zoiets."

Ook Van Klinken naar finale

Voor Van Klinken duurde het kwalificatietoernooi iets langer. Zij haalde de vereiste 19,10 meter namelijk niet, maar omdat slechts acht kogelstootsters wel aan die eis voldeden, werd de startlijst voor de finale uitgebreid met nog vier atleten. En daar zat Van Klinken, die vorig jaar de finale niet haalde, met haar worp over 18,66 meter wel bij.

Doel Van Klinken nog niet helemaal bereikt: 'Maar wel superblij met WK-finale'

En dus is ze "superblij". "Ik sta hier tussen meiden die fulltime kogelstootster zijn." Van Klinken zelf focuste zich in aanloop naar de WK namelijk meer op discuswerpen, waarbij ze als vierde eindigde, en maakte pas dinsdag de switch naar kogelstoten.

Van Daalen klaar

De 21-jarige Van Daalen redde het niet in Boedapest. De dochter van Jacqueline Goormachtigh, eenmalig olympiër (1996) en tienvoudig nationaal kampioene discuswerpen, kwam in de kwalificatie niet verder dan 17,93 meter.

Toch staat ze trots voor de camera na afloop. "Ik wilde laten zien dat ik eraan kom en dat ze volgend jaar niet om me heen kunnen." En dat is wel gelukt, volgens Van Daalen.

Van Daalen is, net als haar moeder vroeger, ook discuswerpster, maar voor dat onderdeel voldeed ze niet aan de eisen voor WK-deelname.

Missie Van Daalen geslaagd: 'Laten zien dat ze volgend jaar niet meer om me heen kunnen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl