NOS Sport

Zelfs steun van rivale McLaughlin voor Bol richting wereldtitel: 'Veel onderling respect'

Wereldkampioene Bol gehuldigd: 'Heel bijzonder, maar er verandert niets aan me'

Ze straalde bij de huldiging. Femke Bol kreeg vrijdagavond in Boedapest door oud-atlete Sylvia Barlag het goud omgehangen voor haar wereldtitel op de 400 meter horden. "Dat ik dit nu kan, is onwerkelijk", zei 23-jarige atlete na de ceremonie. Bol was donderdag superieur geweest in de finale.

Bol was amper bijgekomen van alle commotie van donderdagavond. Ze gaf toe weinig geslapen te hebben en overladen te zijn met felicitaties, bijvoorbeeld van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. "Ik heb de helft nog niet gelezen'', zei ze na de huldiging. "Het was geweldig wakker worden, leuker dan afgelopen zondag."

Steun van Amerikaanse rivale

Ook na haar dramatische val in het zicht van de finish van de 4x400 meter gemengd op de openingsdag had de Nederlandse enorm veel steun ontvangen. "Ongekend hoeveel mensen me iets hebben gestuurd na zaterdag", keek ze nog even terug.

Zelfs van de Amerikaanse Sydney McLaughlin-Levrone, de afgelopen jaren de grote plaaggeest van de nieuwe wereldkampioene. McLaughlin-Levrone is de olympisch kampioene, wereldrecordhoudster en vorig jaar voor Bol wereldkampioene in Eugene.

Bol ontvangt eerste gouden medaille voor Nederland op WK atletiek

"Ze zei: kom op. Doe je ding. Je gaat zo goed. Ga ervoor op de horden. We weten allemaal hoe zwaar het is. Er is onderling contact en veel respect voor elkaar", zei ze over het bericht van haar Amerikaanse rivale, die in Boedapest ontbreekt wegens een blessure.

Hulp teamgenoten

Maar ook haar teamleden waren erg begaan met Bol na die onfortuinlijke zaterdagavond. "Ze hebben me heel erg gesteund, hebben me niets verweten. Dat was heel erg fijn. Na die zaterdag dacht ik dat het een zwaar toernooi zou worden. Maar mijn teamgenoten hebben me heel erg geholpen dit te verwerken. Deze medaille is ook een beetje van hen."

Het deed het zelfvertrouwen van Bol goed. Ze kon het incident snel van zich afzetten. Is ze veranderd na de titel? "Nee, dat verandert niets aan me. Er staat nu alleen iets achter mijn naam. Het is wel bijzonder, ik wist niet dat er maar drie andere wereldkampioenen atletiek in Nederland zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl