ASML in Veldhoven
NOS NieuwsAangepast

Zeldzame omzetdaling bij ASML, toch neemt het bedrijf meer mensen aan

Chipmachinefabrikant ASML is het niet gewend. De omzet is de afgelopen drie maanden gedaald ten opzichte van een jaar geleden. De omzet kwam uit op 5,3 miljard, een daling van 20 procent.

Ook kwamen er minder nieuwe orders binnen. Er werd voor 3,6 miljard aan bestellingen geplaatst, tegenover ruim 9 miljard aan bestellingen een kwartaal eerder.

Jarenlang boekte ASML het ene omzetrecord na het andere, maar dat is nu voorbij. Toch is dat voor het bedrijf geen enkele reden voor onrust. ASML noemde 2024 eerder een overgangsjaar en verwacht dat er in 2025 een enorme vraag aan chipmachines gaat ontstaan. Die vraag wordt onder meer gestuwd door de vraag naar chips voor AI. Ook wordt er in Europa en de VS gebouwd aan nieuwe chipfabrieken waar de machines van ASML nodig zijn.

Aannemen

"We investeren dit jaar voor de groei die we in de tweede helft van het jaar verwachten en zeker in 2025", zegt de financiële topman Roger Dassen in een toelichting op de kwartaalcijfers. "We zijn nu al mensen aan het aannemen en aan het opleiden in de fabrieken."

Vorig jaar kondigde ASML juist aan om minder mensen aan te nemen. Het bedrijf groeide in de jaren ervoor hard en nam in een jaar tijd 10.000 nieuwe mensen aan. Hoeveel mensen nu worden aangenomen, heeft het bedrijf niet bekendgemaakt. Wereldwijd staan er momenteel 2000 vacatures open.

ASML waarschuwde eerder dat grote investeringen mogelijk buiten Nederland worden gedaan als het investeringsklimaat niet verbetert. Eind maart kwam het kabinet met een miljardeninvestering om de chipsector voor Nederland te behouden. ASML geeft in de cijfers vandaag geen inzicht in de toekomst van het bedrijf in Nederland.

Op de beurs daalde het aandeel ASML vanochtend met 5 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl