NOS Sport

Nog 100 dagen tot Parijs: ondanks terreurdreiging is bij NOC*NSF het glas halfvol

  • Luuk Blijboom

    redacteur NOS Sport

  • Luuk Blijboom

    redacteur NOS Sport

Cats blikt vooruit op Spelen: 'Parijs misschien wel veiligste plek op aarde'

Met nieuwsgierigheid, maar vol vertrouwen telt Andre Cats vanuit nationaal sportcentrum Papendal de honderd dagen af die hem en de rest van de wereld scheiden van het begin van de Olympische Spelen.

Oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten en de daarmee gepaard gaande angst voor terroristische aanslagen voor de Spelen van Parijs ten spijt blijkt de directeur topsport van nationale sportkoepel NOC*NSF een man voor wie het glas altijd halfvol is.

"Ik kan niet ontkennen dat we in Parijs te maken hebben met terreurdreiging. Die is er. Maar dat is de laatste tijd bij alle Olympische Spelen in meer of mindere mate het geval."

De geluiden die Cats vanuit Parijs hoort, stemmen hem vooralsnog gerust. "De Franse overheid neemt het aspect van de veiligheid ongelofelijk serieus. We hebben de garantie dat de Fransen er alles aan doen om de Zomerspelen veilig te organiseren."

"Dat er voor de openingsceremonie waarbij alle atleten op boten over de Seine varen een alternatief Plan B en zelfs een Plan C bestaan, is wat dat betreft veelzeggend. Ik maak me geen specifieke zorgen over de Nederlandse atleten."

280 Nederlanders

Van de circa 280 sporters die naar verwachting tussen 26 juli en 11 augustus namens Nederland aantreden, verblijft overigens slechts de helft in het olympisch dorp in de voorstad Saint-Denis. Onder anderen de baanwielrenners, golfers, roeiers en zeilers worden om logistieke redenen elders in Parijs of in overige regio's van Frankrijk in hotels ondergebracht.

In Parijs wordt druk gebouwd aan tribunes voor de Spelen

De toezeggingen van de Franse president Emmanuel Macron dat alles in het werk wordt gesteld om aanslagen te voorkomen, laten onverlet dat NOC*NSF in nauw contact staat met de Nederlandse veiligheidsdiensten.

"Er is zelfs een coördinator aangesteld die 24 uur per dag voor ons werkzaam is", bekent Cats. "Maar ook dat is niet anders dan de laatste twintig, dertig jaar het geval is geweest. Dit is inmiddels een standaardprocedure."

"Gevaar loert vandaag de dag nu eenmaal overal om de hoek. Of je nou als toerist naar Berlijn gaat, een dagje Amsterdam bezoekt of deelneemt aan de Olympische Spelen in Parijs."

Vermeend grensoverschrijdend gedrag

Op sportief vlak zegt Cats minder zorgen te kennen waar het TeamNL betreft. "De uitgangspositie is goed. We hebben als Nederlandse sport een prima pre-olympisch jaar achter de rug. Toch beginnen we met een teller die op nul staat."

Geheel vlekkeloos verliep de aanloop naar Parijs overigens niet. Zowel de Atletiekunie als zwembond KNZB had te maken met een geval van vermeend grensoverschrijdend gedrag. Dat was van invloed op het gevoel van veiligheid van een aantal sporters uit de respectieve nationale selecties.

In Olympia werd gisteren de olympische vlam ontstoken

Cats wenst niet op de materie in te gaan. "Hier is in beide gevallen sprake van een individuele case en om die reden zeg ik er niets over. De Atletiekunie en de KNZB zijn hiervoor verantwoordelijk."

De vraag of de situatie hem zorgen baart, laat Cats onbeantwoord. "Sinds mijn aanstelling als directeur topsport heb ik me meer beziggehouden met integriteit dan met wat dan ook. In algemene zin voel ik me zeer verantwoordelijk voor een veilig sportklimaat. Ik neem dit dan ook bliksems serieus. Alleen ben ik niet van alles op de hoogte en om die reden kan ik hier geen gefundeerde uitspraken over doen."

Medaillespiegel

Cats verzekert dat de onvrede die onder een aantal atleten en zwemmers leefde (en leeft) niet van negatieve invloed zal zijn op de prestaties in Parijs. De doelstelling, een plaats in de top 10 van de olympische medaillespiegel, staat onverminderd overeind. "Dat hebben we nu eenmaal vastgesteld in onze visie en missie."

Het resultaat van de Olympische Spelen van Tokio geldt voor NOC*NSF als blauwdruk voor Parijs. In Japan telde de Nederlandse ploeg in totaal 188 starts in diverse takken van sport. In 19 procent van de gevallen resulteerde dat in podiumplek, waarmee een totaal van 36 medailles (10 goud, 12 zilver, 14 brons) in de wacht werd gesleept.

Van de atleten eindigde 46 procent in de top 8 en voldeed daarmee aan de theoretische eis die de sportkoepel stelt om voor een olympisch startbewijs in aanmerking te komen.

De hausse aan medailles bleek drie jaar geleden overigens een behoorlijke kostenpost voor NOC*NSF. Er werd voor 1,3 miljoen euro aan premies uitbetaald, aanzienlijk meer dan begroot. Cats zegt ernaar uit te kijken na Parijs minimaal eenzelfde bedrag aan de medaillewinnaars uit te keren.

Klein detail: een extra uitgave van dergelijke omvang is niet opgenomen in de begroting van de sportkoepel. Cats doet het af als een zorg voor later. "Al heb ik vooralsnog geen idee waar mijn handen moet ophouden om dat bedrag bij elkaar te krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl