Eiffeltoren Parijs
NOS Nieuws

Parijs heeft noodscenario's klaar voor opening OIympische Spelen

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

Als de openingsceremonie van de Olympische Spelen op 26 juli in Parijs gevaar loopt, bijvoorbeeld vanwege een terreurdreiging, liggen er zeker twee noodscenario's klaar. Dat heeft president Macron gezegd op de Franse televisie.

"Als er risico's zijn, hebben we een plan B en zelfs een plan C", zei Macron. In beide gevallen gaat het om een complete verhuizing van de openingsceremonie naar een veiliger locatie.

Het de bedoeling dat op 26 juli in Parijs duizenden sporters uit alle deelnemende landen met boten over de Seine naar de Eiffeltoren varen. Het is voor het eerst in de olympische geschiedenis dat zo'n opening wordt georganiseerd. Maar het brengt veiligheidsrisico's met zich mee. Het is in de open lucht, de bootjes leggen een afstand af van zes kilometer, en in de omgeving staan veel woonhuizen en gebouwen.

In Frankrijk geldt een terreurdreiging: er zouden aanslagen gepleegd kunnen worden. En er wordt ook rekening gehouden met protesten. Bovendien leidt de situatie in het Midden-Oosten tot spanningen in Frankrijk, dat een grote Joodse en een grote moslimgemeenschap heeft.

Alternatieve locaties

Daarom zijn zeker twee alternatieve scenario's bedacht, zei Macron op televisie. De openingsceremonie kan in geval van nood helemaal plaatsvinden aan de voet van de Eiffeltoren. Dat is een vastomlijnd gebied en dus makkelijker te beveiligen dan een parcours van zes kilometer.

Als er dan nog steeds te veel risico's zijn, kan de ceremonie ook worden verhuisd naar het Stade de France, het grote stadion ten noorden van Parijs. Dat is een afgesloten complex, met hekken en toegangspoorten, en daardoor nog beter te beveiligen, is de gedachte.

"We zijn niet naïef en zullen alle mogelijke middelen inzetten om een mooie ceremonie te organiseren. Niet alleen voor de opening maar ook voor de afsluiting, en voor de opening en afsluiting van de Paralympics", zei Macron.

Minder groots dan eerder gepland

Het is voor het eerst dat openlijk gezegd wordt dat er concrete noodscenario's klaarliggen om in te spelen op een terreurdreiging rond de openingsceremonie. Eerder werden wel al vergaande veiligheidsplannen aangekondigd. Zo zullen er tijdens die openingsceremonie 45.000 agenten worden ingezet en wordt een groot deel van het centrum van Parijs afgezet.

Aanvankelijk was alle publiek welkom, maar dat is aangepast. Er zijn nu ruim 100.000 gereserveerde plaatsen voor betalende en geregistreerde bezoekers en nog eens meer dan 200.000 plaatsen voor toeschouwers die zijn uitgenodigd door officiële instanties. Toeristen die op de bonnefooi komen, kunnen niet bij de openingsceremonie komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl