NOS Voetbal

Barcelona-trainer Xavi voorziet 'grote voetbaloorlog' tegen PSG

Koeman: 'Natuurlijk kan Barcelona dit jaar de Champions League winnen'

"Ja, natuurlijk kan Barcelona de Champions League winnen", bevestigde Ronald Koeman vorige week desgevraagd tijdens een persconferentie voor de Koeman Cup, een golftoernooi voor het goede doel.

"Ze staan in de kwartfinales. Als ze de return winnen of gelijk spelen, moeten ze tegen Atlético Madrid of tegen Borussia Dortmund. Dan kunnen ze wel in de finale komen."

Klinkt simpel, maar die return moet vanavond nog wel eerst tot een goed eind worden gebracht en dat zal geen sinecure zijn tegen Paris Saint-Germain. Vorige week werd weliswaar een knappe 2-3 uitzege geboekt en daarmee de eerste slag gewonnen, maar nog niet de oorlog.

Lijden

En dat beseft ook Barcelona-trainer Xavi Hernández, die aan de vooravond van het tweede duel met de kampioen van Frankrijk al sprak van een "grote voetbaloorlog". Spelen op een gelijkspel is zijn ploeg niet gegeven, denkt hij, en dus zullen de Blaugranas voor de overwinning gaan.

Wat dat betreft is het Estadi Olímpic Lluís Companys, het tijdelijke onderkomen omdat het fameuze Camp Nou verbouwd wordt, Barça goedgezind. De vier Champions League-wedstrijden die het daar dit seizoen afwerkte, werden allemaal gewonnen door Frenkie de Jong en de zijnen.

Xavi over duel met PSG: 'Wordt voetbaloorlog van cruciaal belang'

Barcelona zit sowieso in een flow, gezien de reeks van dertien wedstrijden zonder nederlaag (met slechts drie remises). Maar daar zal PSG niet van onder de indruk zijn, weet ook Xavi. "Ze zullen ons laten lijden. Daar bestaat geen twijfel over."

"Hopelijk zijn we op ons best", aldus de coach, die na dit seizoen vertrekt bij de club waarmee hij als speler vier keer (2006, 2009, 2011 en 2015) de Champions League won. "Onze fans zullen luidkeels van zich moeten laten horen."

Geloof

Zijn PSG-collega Luis Enrique, die nog met Xavi voetbalde bij Barcelona en het Spaanse elftal en in het succesvolle seizoen 2014/2015 zijn trainer was bij de Catalaanse club, heeft het geloof in een goede afloop inderdaad nog niet opgegeven.

"Het resultaat uit de eerste wedstrijd weerspiegelde niet wat wij verdienden", keek hij terug naar vorige week. "Maar het mooie van voetbal is dat er nog een wedstrijd tegen dezelfde tegenstander volgt en dat we nu een idee hebben van wat we moeten doen. We zijn er klaar voor."

Kylian Mbappé op het trainingsveld in Barcelona

Enrique's gedachten zullen teruggaan naar 2021, toen Paris Saint-Germain mede dankzij een hattrick van Kylian Mbappé met 4-1 zegevierde in Camp Nou.

Aan de andere kant: al 127 keer eerder moest een ploeg een 2-3 thuisnederlaag zien weg te werken in een Europees clubtoernooi en slechts zes keer lukte dat. Viermaal gebeurde dat in de voorronde. En nog nooit in de knock-outfase van de Champions League.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl