NOS Voetbal

Barcelona deelt tik uit aan Paris Saint-Germain met knappe uitzege: 2-3

Barcelona heeft in de kwartfinales van de Champions League een eerste ferme tik uitgedeeld aan Paris Saint-Germain. De Spanjaarden vertrokken verrassend met een 3-2 zege uit het Parc des Princes in de Franse hoofdstad.

Volgende week dinsdag is de return in Barcelona.

Voor twee spelers was er bij voorbaat al sprake van een heugelijke wedstrijd. Aanvoerder Marquinhos droeg voor de 436ste keer het shirt van de PSG en staat daarmee naast Jean-Marc Pilorget (jaren zeventig en tachtig) in de recordboeken van de Franse club.

PSG-aanvoerder Marquinhos

En bij Barcelona maakte Frenkie de Jong na ruim een maand weer zijn opwachting, nadat hij in het uitduel met Athletic Club door zijn enkel was gegaan. De Oranje-international werd in met zijn ploeg aanvankelijk teruggedrukt en moest de bal aan de gastheren laten.

Redding op doellijn

Toch was Barcelona als eerste dicht bij een doelpunt. Robert Lewandowski zette zijn hoofd tegen een hoekschop, profiterend van de mistastende doelman Gianluigi Donnarumma, maar de Pool zag Nuno Mendes op de doellijn redding brengen.

De Portugese verdediger kon echter ook niets meer uitrichten toen Donnarumma in de 37ste minuut bij een voorzet van Lamine Yamal andermaal halfslachtig ingreep en de doorgeschoten bal voor de voeten van Raphinha terechtkwam. De Braziliaanse international, die al een paar keer dreigend was geweest, had weinig problemen om de score openen.

Raphinha

Een hard gelag voor Paris Saint-Germain dat in de eerste helft niet veel verder was gekomen dan schoten van Marco Asensio en Lee Kang-in die Barça-sluitpost Marc-André ter Stegen niet konden verrassen.

134 seconden

Hoe anders waren de eerste minuten na rust. De defensie van Barcelona verwerkte een terugtrekbal van Kylian Mbappé niet goed en kreeg uitgerekend door oud-ploeggenoot Ousmane Dembélé de rekening gepresenteerd. De Fransman, die na zes Catalaanse jaren afgelopen zomer naar Parijs was getrokken, haalde kiezelhard uit: 1-1.

134 seconden later, nog altijd pas in de 51ste minuut, gaf Fabian Ruiz de bal mee aan Vitinha die de steekpass op waarde schatte en Ter Stegen voor de tweede keer het nakijken gaf: 2-1.

Ousmane Dembélé en Kylian Mbappé

Het Spaanse antwoord volgde al snel. Pedri, terug na een hamstringblessure die hem enkele weken aan de kant had gehouden, stond koud in het veld of hij vond de diepgaande Raphinha die de ragfijne pass ineens op zijn schoen nam en Donnarumma kansloos liet: 2-2.

Jarige doelpuntenmaker

Dembélé dacht een kwartier voor tijd zijn oude werkgever opnieuw pijn te kunnen doen, maar zijn diagonale schuiver trof de buitenkant van de paal. Dan had de jarige Andreas Christensen meer geluk.

De 28 jaar geworden Deen was net De Jong, die kon terugkijken op een degelijk optreden, komen aflossen toen hij bij een hoekschop van Ilkay Gündogan precies op de juiste plaats stond en met zijn eerste actie de 2-3 binnenknikte.

De ploeg van Luis Enrique, in 2015 de coach die Barcelona naar zijn laatste Champions League-titel leidde, deed nog verwoede pogingen het tij te keren, maar slaagde er niet in de balans te herstellen tegen de mannen van Xavi, in 2015 invaller in de gewonnen Champions League-finale.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl