Verwacht op het EK geen tiki-taka met Koeman, die niets heeft met club-DNA
Bondscoach Ronald Koeman glimlacht tevreden naar de camera. "Het is de perfecte baan, op het perfecte moment, gezien mijn leeftijd en ervaring."
Het is vandaag precies twee maanden voordat het EK in Duitsland begint. Voor de 61-jarige trainer voelt het eindtoernooi aan als het ideale moment om te oogsten.
Geen tiki-taka
En de manier waarop is daarbij ondergeschikt. Verwacht straks in Duitsland geen tiki-taka of een Oranje dat vol op de aanval gaat. "Uiteindelijk tellen alleen de gewonnen titels", vindt Koeman.
De bondscoach schroomt niet om Oranje met vijf verdedigers het veld in te sturen en te loeren op de omschakeling. Eerder liet hij ook FC Barcelona 5-3-2 spelen. Dat waren ze in Catalonië niet gewend.
DNA
"Maar er bestaat helemaal geen papier waarop het DNA van Barcelona staat omschreven. Dat DNA is gewoon winnen, prijzen pakken", zegt Koeman.
"Natuurlijk wil elke trainer Barcelona graag attractief en aanvallend laten spelen. Maar dat is afhankelijk van de spelers die je tot je beschikking hebt. Met de beste spelers ter wereld is het makkelijker."
Wat Koeman maar wil zeggen: mooi voetbal is leuk, maar het resultaat is heilig. In zijn lange loopbaan als speler en trainer was hij bovenal pragmatisch en zelden avontuurlijk.
Als je niet kunt winnen, maar wel probeert mooi en aanvallend te spelen... Dat ziet er niet uit.
"Sommige clubs hebben hun mond vol over DNA", gaat Koeman verder. "In Nederland is Ajax een goed voorbeeld, kijk waar die club nu staat..."
"Daar moet het altijd de intentie zijn om goed te spelen, het publiek te vermaken. Maar als je niet kunt winnen, maar wel probeert mooi en aanvallend te spelen... Dat ziet er niet uit."
Golfbaan
Na twee decennia als clubcoach in binnen- en buitenland is Koeman gepokt en gemazeld. Hij weet precies wat hij wil. En net zo belangrijk: wat hij níét wil. De stress van het dagelijks werken met een clubteam, bijvoorbeeld.
We spreken Koeman op een golfbaan in de heuvels rond Barcelona, waar de zon uitbundig schijnt. Zijn trui zit losjes om zijn schouders gebonden.
Hij is hier voor een persconferentie voor de Koeman Cup, een golftoernooi voor het goede doel. De editie van dit jaar staat vier dagen na de EK-finale gepland.
"Het zou wat zijn, hè?", lacht Koeman bij de gedachte dat hij zich dan met de Europese titel op zak op de golfbaan meldt. Want dat is mogelijk met het huidige Oranje, denkt hij.
"Natuurlijk, we zijn niet de grote favoriet. Maar ik denk dat het allemaal niet heel ver uit elkaar ligt", blikt de bondscoach vooruit.
"Als je er hard voor vecht en het zit mee gedurende het toernooi, dan kan het. Niets is onmogelijk. Maar het moet meezitten. Er zullen altijd momenten zijn van een balletje binnenkant paal of buitenkant paal."
Voorbereiding
Op de zonnige golfbaan bij Barcelona spreekt Koeman geheel ontspannen over het aanstaande toernooi. Dit is de periode waarin hij de puntjes op de i kan zetten in de planning van de voorbereiding.
Zijn ervaringen als speler bij het gouden EK van 1988 en het totaal mislukte WK van 1990 vormen daarbij het uitgangspunt.
In het kort: in 1988 wisten alle spelers precies waar ze aan toe waren. Daardoor legden de wisselspelers zich wat makkelijker neer bij hun reserverol en bleef de sfeer in de groep goed. "Je moet een groep hebben die laat blijken wat ze willen."
Twee jaar later op het WK in Italië was de voorbereiding "dramatisch". "We zaten in Joegoslavië in de regen in een kasteel waar je liever vandaag nog weg wilde dan morgen. En in Italië hadden we een tropenrooster. Om kwart over 8 in de bus, terwijl je nog half aan het slaapwandelen was."
Sfeertje creëren
Dat soort fouten gaat Koeman in 2024 niet maken. "Zo'n voorbereiding, dat wordt bepaald door de staf. Wij maken de keuzes: wanneer gaan we naar Duitsland, hoe lang blijven we daarvoor in Zeist."
"Je probeert een sfeertje te creëren waarin iedereen vol aan de bak gaat. We zijn in Duitsland, dicht bij huis. We zullen gesteund worden door veel supporters. Ik kijk er daardoor wel naar uit."
"Als clubtrainer is de boog een hele lange periode gespannen. Als bondscoach heb je natuurlijk niet dagelijkse trainingen of elke drie dagen een wedstrijd. Je krijgt alle tijd voor de voorbereiding. Het is totaal anders."