De bisschop werd aangevallen tijdens een dienst
NOS NieuwsAangepast

Politie noemt mesaanval van jongen van 16 in kerk Sydney terreurdaad

De mesaanval maandag in een kerk in een buitenwijk in Sydney was volgens de politie een terreurdaad.

Gisteren maakte de politie al bekend dat de verdachte van de mesaanval in de kerk een jongen van 16 is. Bij de mesaanval raakten een bisschop, een priester en twee anderen gewond. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht, maar niemand is in levensgevaar.

De jongen was een bekende van de politie, maar volgens commissaris Webb "niet heel bekend". "Het belangrijkst is dat hij vanuit terreuroogpunt niet werd gevolgd. Het is de eerste keer dat deze persoon op deze manier bij ons onder de aandacht kwam." De komende weken wordt verder onderzoek gedaan naar een mogelijk motief voor de aanval en de achtergrond van de verdachte.

"Wij geloven dat er elementen zijn die bestempeld kunnen worden als religieus gemotiveerd extremisme", stelde politiecommissaris Webb op een persconferentie:

Mesaanval bij een kerk bij Sydney is terreurdaad volgens de politie

Na de aanval verzamelden honderden mensen zich buiten de kerk. Ze eisten volgens ooggetuigen dat de dader naar buiten werd gebracht. Het leidde tot confrontaties met de politie, die werd bekogeld met stenen en flessen. Twee agenten raakten gewond en werden naar het ziekenhuis gebracht. De verdachte is volgens de politie naar een "veilige locatie" overgebracht.

De mesaanval was in Wakeley, een buitenwijk op zo'n 30 kilometer van het centrum van Sydney. Op een livestream van de dienst is te zien dat de bisschop van de Assyrische Kerk bij het altaar wordt aangevallen door iemand in donkere kleding. Op de achtergrond is gegil en geschreeuw te horen. De verdachte wordt vervolgens door kerkbezoekers overmeesterd.

Arabische tekst

Een ooggetuige filmt hoe de man tegen de grond wordt gedrukt. In de video, die is geverifieerd door persbureau Reuters, zegt iemand in het Arabisch: "Als ze mijn profeet niet hadden beledigd, zou ik hier niet zijn gekomen. Als hij zich niet met mijn religie had bemoeid, zou ik hier niet zijn gekomen."

De bewuste bisschop is een bekend figuur in de Assyrische Kerk. Delen van zijn preken zijn honderdduizenden keren bekeken op TikTok en YouTube.

Steekpartij in winkelcentrum

Het incident kwam een paar dagen na de steekpartij in een winkelcentrum in Sydney, waarbij zes doden vielen. Er zijn geen aanwijzingen dat de gebeurtenissen met elkaar te maken hebben.

Die steekpartij wordt niet gezien als een terreurdaad, meldt de Australische geheime dienst ASIO. Volgens de dienst zijn er geen aanwijzingen dat de dader van de steekpartij in het winkelcentrum "religieus of ideologisch gemotiveerd was".

Opruimwerkzaamheden na de onrust buiten de kerk in Sydney

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl