Kamerlid Habtamu de Hoop in de Tweede Kamer
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS NieuwsAangepast

Aangifte tegen Johan Derksen vanwege racistische uitspraak

De Friese tak van discriminatieplatform Discriminatie.nl gaat aangifte doen tegen Johan Derksen vanwege de racistische uitspraak die hij dinsdag deed in het tv-programma Vandaag Inside. In dat programma zei Derksen onder meer dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop "geen echte Fries" is.

De Hoop is geboren in Ethiopië en werd toen hij een paar maanden oud was geadopteerd door Friese ouders.

Directeur Mirka Antolovic van Tûmba, de Friese afdeling, zegt dat ze met de aangifte een duidelijke grens wil stellen. Morgen belt Antolovic met de politie om een afspraak voor de aangifte te maken.

"Sinds gisteren hebben we 680 meldingen gekregen over de uitspraken van Johan Derksen", zegt ze. "Zo'n 95 procent van de mensen zegt dat de uitspraken te ver gaan. Als kenniscentrum ga je stuiteren bij dit soort uitspraken over of iemand, op basis van zijn uiterlijk, wel of niet Fries is. En het is niet de eerste keer van Johan Derksen. Op een gegeven moment is het genoeg."

De Hoop: geen aangifte

Eerder vandaag zei De Hoop zelf dat hij geen aangifte gaat doen. Wel vindt hij de uitlatingen racistisch. "Je kunt wel zeggen dat het vooral om het kleurtje ging, denk ik", zegt hij tegen Omrop Fryslân.

In Vandaag Inside werd een fragment getoond waarin De Hoop opkwam voor het behoud van de Friese taal. "Hij is toch geen Fries, kom op zeg", zei Derksen daarover. "Ik ben toch ook geen Surinamer?" Wat Derksen betreft had het Kamerlid geen recht om over de Friese taal te praten, omdat hij er niet is geboren.

De opmerking kreeg veel kritiek, onder andere van de Nationaal Coördinator Racismebestrijding, demissionair premier Mark Rutte en veel andere politici. Ook De Hoop zelf reageerde op de uitlatingen van Derksen.

'Talpa praat racisme goed'

De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, Rabin Baldewsingh, noemt de aangifte die Discriminatie.nl gaat doen goed. "Er kijken 1,5 miljoen mensen naar dit programma en bij populariteit hoort ook verantwoordelijk gedrag", zegt hij. "Mensen denken: als Derksen het kan zeggen en als omstanders aan tafel lachen, dan kan ik het ook zeggen, en hoef ik niet in te grijpen als het gebeurt. Daarom trek ik zo zwaar aan de bel."

Baldewsingh haalt ook uit naar Talpa, het bedrijf achter SBS6, dat Vandaag Inside uitzendt. "Het is puur racisme op nationale televisie. Ik vind dat Talpa hier verantwoordelijkheid moet nemen. Ze laten zien dat ze een organisatie zijn die racisme vergoelijkt en waar de inclusieve cultuur op de werkvloer ver te zoeken is."

Racistisch

Bij Omrop Fryslân zegt De Hoop dat hij het een "bizarre uitspraak" vond die hij in eerste instantie aan zich voorbij wilde laten gaan. Maar daarvan kwam hij later terug. "Het staat voor iets groters: veel mensen vragen zich af of ze er wel bij horen. Of ze wel Nederlander mogen zijn. Helemaal sinds de verkiezingen."

Hoewel De Hoop geen aangifte doet, zegt hij de opmerkingen van Derksen racistisch te vinden. "Het raakt je wel als een ander zegt wie je bent en waar je thuishoort. Dat laat ik me door niemand vertellen, ook niet door Johan Derksen."

Hij vervolgt: "Ik ben gewoon een Fries. Ik stond op het kaatsveld, ik voetbal nog altijd in Easterein. Maar ik hoef mijn Fries-zijn niet te bewijzen. Als iemand dat in twijfel trekt, dat is gewoon naar. Dan zit iemand aan je integriteit en dat pik ik niet."

Geen excuses

Derksen liet gisteren weten zijn uitspraken over De Hoop niet in te trekken en ook geen excuses te gaan maken. Hij gaf wel toe de achtergrond van De Hoop niet te kennen.

"Dat had je dan wel meegewogen in zo'n opmerking, als je die achtergrond gekend had. Maar er stond voor mij gewoon een Afrikaanse jongen de Friese taal te promoten", zei hij in Vandaag Inside. "Ik zou een hypocriete lul zijn als ik hier excuses aan ga bieden. Want het was niet racistisch bedoeld. Het was gewoon een opmerking."

De Hoop zegt bij Omrop Fryslân dat hij geen excuses van Derksen had verwacht. "Hij gaat over zijn eigen woorden. Dat hij daarvoor kiest, dat is aan hem. Ik heb op mijn eigen manier gereageerd en ik kreeg gelukkig veel steun van veel lieve mensen. Er waren veel Friezen die het voor mij hebben opgenomen."

Advertentie via Ster.nl