NOS Nieuws

Kamerlid De Hoop krijgt veel bijval na racistische opmerking Johan Derksen

"Om heel eerlijk te zijn heb ik niet zoveel tijd en zin in deze flauwekul." Zo reageert GroenLinks-PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop vandaag op een racistische opmerking van Johan Derksen in het tv-programma Vandaag Inside. De Hoop krijgt op X veel bijval van andere politici.

"Hij is toch geen Fries, kom op zeg", zei Derksen gisteravond aan tafel van het populaire praatprogramma. "Ik ben toch ook geen Surinamer?" In het programma werd een fragment getoond waarin de uit Friesland afkomstige De Hoop opkwam voor behoud van de Friese taal. "Die staat toch uit zijn nek te lullen", aldus de commentator.

Kaatsen

Wat Derksen betreft heeft het Kamerlid geen recht om over de Friese taal te praten, omdat hij er niet is geboren. "Nou Johan, ik ben Fries", zegt De Hoop (in het Fries) in een video op X. "Ik ben opgegroeid op een boerderij in Wommels. Opgevoed door twee Friese ouders, waar ik kaatste, voetbalde, trekker reed, schaatste, molk en stront schepte. Want ook de minder leuke klusjes horen erbij op een Friese boerderij."

De Hoop krijgt onder meer bijval uit het demissionaire kabinet. "Goeie reaksje, Habtamu de Hoop", schrijft premier Rutte (VVD) op X. D66-leider Rob Jetten: "Terecht veel boze reacties op deze 'grap'. Puur racisme op nationale tv."

Alledaags racisme

"Schaamteloos", noemt minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken de opmerkingen van Derksen. "Het soort alledaags racisme waar te veel mensen alle dagen mee geconfronteerd worden. Daar zullen we ons dus ook alle dagen tegen uit moeten spreken. Niet normaal maken wat niet normaal is."

Ook collega-Kamerleden als Laurens Dassen (Volt), André Flach (SGP), Caspar Veldkamp (NSC), Sophie Hermans (VVD) en een reeks fractiegenoten van GroenLinks-PvdA spreken steun uit voor De Hoop. Frans Timmermans: "Als je kunt kiezen tussen haat en de hoop, kies dan altijd voor die laatste."

Oud-PVV-Kamerlid Beertema schrijft dat Vandaag Inside "de bodem wel heeft geraakt" hiermee. "Hij spreekt Fries, hij ademt Fries, hij deelt de Friese cultuur zoals geen enkele andere Fries die ik ken. Wat is hij dus? Een trotse Fries."

De NOS heeft Talpa, de werkgever van Johan Derksen, om een reactie gevraagd, maar het bedrijf heeft nog niet gereageerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl