Eugene Omalla
NOS Sport

Sprinttweeling Omalla komt Nederlandse atletiekploeg versterken

De Nederlandse atletiekploeg kan sinds deze week beschikken over de 23-jarige tweeling Eugene en Jamie Omalla. Dat meldt de mondiale atletiekfederatie.

De tweeling, met een Oegandese vader en een Nederlandse moeder, loopt momenteel voor het atletiekteam van de Kansas State University in de Verenigde Staten.

Sprinttweeling Omalla komt Nederlandse atletiekploeg versterken

Eugene Omalla was tot begin dit jaar geen opvallende naam op de 400 meter. Zijn persoonlijk record van mei vorig jaar in de buitenlucht is 46,06 seconden. Op de wereldranglijst van 2023 stond hij met die tijd op positie 266.

Dit indoorseizoen heeft hij echter spectaculair snel gelopen met 45,18 seconden; een continentaal record voor Afrika op de indoorbanen. Eugene Omalla is daarmee sneller dan Nederlands recordhouder Liemarvin Bonevacia (45,48).

Tweelingbroer Jamie is iets minder snel: 46,81, een tijd die hij in februari neerzette.

"Het is heel mooi dat ze de Nederlandse atletiek en de 4x400 meter-ploeg kunnen gaan versterken", aldus Vincent Kortbeek, technisch directeur van de Atletiekunie.

Zoetermeerse roots

Beide broers zijn geboren in Zoetermeer en woonden tot hun zevende in Nederland. Daarna verhuisden ze naar Oeganda.

Geen van beide atleten is ooit uitgekomen voor een nationale ploeg en kon nog voor een land kiezen.

"Het duo heeft zelf bij ons aangeklopt en gevraagd of ze op Papendal konden trainen en voor Nederland konden uitkomen. Daar hebben we ja op gezegd", aldus Kortbeek.

Sterkere groep

Kortbeek kan op dit moment nog niet zeggen wat de toetreding van de tweeling gaat betekenen voor hen en voor Nederland.

"We willen ze eerst op Papendal 'live' in de groep hebben. Sowieso betekent het dat de 4x400 meter-ploeg met straks Eugene en Jamie erbij in de breedte sterker wordt."

Eén ding kan de technisch directeur al wel zeggen: Eugene - de snelste van de twee - voegt zich over twee weken bij de Nederlandse selectie-atleten die zich op Curaçao voorbereiden op de WK estafette. De Nederlandse estafetteploegen hopen een olympisch ticket in de wacht te slepen.

Daarnaast kunnen beide sprinters zich nog individueel plaatsen voor de 400 meter op de Olympische Spelen in Parijs. De internationale kwalificatie-eis voor de mannen is 45,00 seconden. Die prestatie moet vóór 1 juli gerealiseerd zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl