NOS Sport

Synchroonzwemtweeling De Brouwer schrijft geschiedenis met zilveren WK-medaille

Synchroonzwemtweeling De Brouwer verovert uniek WK-zilver in Dubai

Bregje en Noortje de Brouwer hebben bij de wereldkampioenschappen in Doha voor een primeur gezorgd door als eerste Nederlandse duo een WK-medaille te veroveren op het onderdeel synchroonzwemmen. Het werd zilver: op de vrije oefening was alleen de Chinese tweeling Wang Liuyi en Wang Qianyi nipt beter.

Nederland veroverde nog nooit eerder een medaille bij de wereldkampioenschappen synchroonzwemmen. Het brons ging naar het Britse koppel Kate Shortman en Isabelle Thorpe.

"We kwamen om te strijden voor de olympische tickets. Daar hadden we onze onzekerheid over", vertelt Bregje. "Met een zilveren medaille terug naar huis vliegen? Dat hadden we echt niet verwacht."

"We hadden sinds de WK in Fukuoka (afgelopen zomer, red.) geen wedstrijden meer gezwommen. Dus we wisten niet hoe andere landen ervoor stonden."

Olympisch ticket zo goed als zeker

Dankzij de topdrieklassering zijn de Nederlandse zussen zo goed als zeker van een ticket voor de Olympische Spelen van komende zomer in Parijs. Om formeel zeker te zijn van een startplek op de Spelen moeten ze de landencompetitie van vrijdag nog wel afwachten.

"Het is nog niet helemaal officieel, maar we hebben het uitgerekend en bij ons kan er in ieder geval niets meer veranderen", zegt Bregje. "De eerste drie duetten zijn zeker van plaatsing en daar zitten wij bij", voegt Noortje eraan toe.

Beluister hieronder de reactie van de zusjes Noortje en Bregje na het behalen van WK-zilver:

Synchroonzwemtweeling De Brouwer na uniek WK-zilver: 'Gezien dat echt alles mogelijk is'

Op de vorige Spelen behaalden de 24-jarige vrouwen als eerste Nederlandse duo sinds 2008 de finale, waarin ze als negende eindigden.

Zes punten meer

De tweeling was woensdag in de kwalificatie van de vrije oefening knap tweede geworden en schitterde in de finale opnieuw. Ze scoorden bijna zes punten meer en moesten zich met hun score van 250,497 maar net gewonnen geven. De Chinese vrouwen, die in 2022 ook al de wereldtitel veroverden, kregen 250,772 punten van de jury.

Unieke WK-medaille of niet, de zusjes zien nog verbeterpunten in aanloop naar Parijs. "We hebben echt nog wel werk te doen om de moeilijkheidsgraad een heel stuk omhoog te krijgen", aldus Noortje.

Noortje en Bregje Brouwer met hun zilveren WK-plak

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl