NOS Sport

Synchroonspringsters Jansen en Van Duijn grijpen naast olympisch ticket bij WK

Synchroonspringsters Inge Jansen en Celine van Duijn komen deze zomer niet in actie op de Olympische Spelen in Parijs.

Het Nederlandse paar eindigde in de WK-finale op de driemeterplank als elfde. Daarmee kwamen ze vijf plaatsen tekort voor een olympisch ticket.

Jansen en Van Duijn krijgen geen herkansing meer; dit was de laatste olympische kwalificatiewedstrijd.

De wereldtitel ging in Doha voor de derde keer op rij naar het oppermachtige Chinese duo Chang/Chen.

De Nederlandse vrouwen wisten vooraf al dat plaatsing voor de Spelen een extreem moeilijke missie zou worden. "Er zijn wel tien landen die om de tickets strijden. We horen er zeker bij. Maar we mogen geen fouten maken, moeten heel sterk in onze schoenen staan. Het is echt een momentopname", zei Jansen in aanloop naar de do-or-die-wedstrijd.

In de finale sprongen de vrouwen vijf keer van de driemeterplank. Bij het synchroonspringen gaat het erom dat het duo een identieke sprong tegelijkertijd synchroon uitvoert.

Jansen en Van Duijn begonnen niet perfect: hun eerste sprong was niet helemaal synchroon, waardoor ze na de eerste ronde op de dertiende plaats stonden. De sprongen van het ervaren duo werden wel steeds beter. Langzaam schoven ze op naar de top tien, maar het was niet voldoende voor een olympisch ticket.

Olympische droom

Jansen (29) en Van Duijn (31) deden in 2021 beiden mee aan de Olympische Spelen in Tokio, maar toen waren ze nog geen duo. Jansen werd destijds knap vijfde op de driemeterplank: de beste prestatie ooit voor een Nederlandse schoonspringster. Van Duijn eindigde in de top tien op de toren.

Voor de nieuwe olympische cyclus zetten ze hun individuele ambities op een lager pitje om samen nog één keer de Spelen mee te maken, maar die droom moeten ze nu opgeven.

Australië, de Verenigde Staten, Oekraïne en Duitsland kwalificeerden zich wel voor Parijs.

Noortje en Bregje de Brouwer in actie in Doha

Synchroonzwemsters Bregje en Noortje de Brouwer plaatsten zich bij de WK in Doha als tweede voor de finale. Op de vrije oefening moest de Nederlandse tweeling alleen het Chinese duo Wang voor zich dulden.

De finale staat donderdag op het programma. Daarin hopen de 24-jarige zussen een ticket voor de Olympische Spelen van Parijs te veroveren. Daarvoor moeten ze namens Nederland bij de beste drie landen die zich nog niet hebben geplaatst eindigen.

Op de vorige Spelen behaalden Bregje en Noortje de Brouwer als eerste Nederlandse duo sinds 2008 de finale, waarin ze als negende eindigden.

Eerder deze week eindigde het Nederlandse paar verrassend als vierde bij de technische oefening voor duetten. Zo hoog waren de 24-jarige zussen nog nooit geëindigd bij een WK.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl