Femke Bol en Lieke Klaver
NOS Sport

26 medailles in 3 jaar: onder Meuwly heerst Nederland op 400 meter-disciplines

Medailles, medailles, medailles. De coach van Femke Bol, Lieke Klaver en de rest ging alles nog maar eens na. Laurent Meuwly kwam tot 26.

"Ik heb de successen geteld en de afgelopen drie jaar hebben we 26 medailles gewonnen op de 400 meter, 400 meter horden en de 4x400 meter estafette."

Van die 26 won de Nederlandse ploeg er afgelopen weekend vier op de WK indoor in Schotland: twee goud, één zilver, één brons. In totaal won Nederland, inclusief het brons van meerkampster Sofie Dokter, vijf WK-medailles. Daarmee eindigde Nederland als vierde in het medailleklassement, ver achter de VS dat 20 medailles won.

Goed gemoed voor Parijs

"Natuurlijk wist ik dat we medailles konden gaan winnen", vertelt Meuwly na de succesvolle WK. "Maar je moet het nog maar doen. Het was een belangrijk toernooi voor ons richting de zomer."

Nog 144 dagen tot de Spelen en het gemoed na Glasgow is goed.

Atletiekbondscoach Meuwly over succesvol WK indoor: 'Geweldig kampioenschap gehad'

Meuwly roemt de estafettemannen, die brons pakten op de 4x400 meter. "Elke medaille heeft een verhaal. De mannen hebben een zware tijd achter de rug en nu pakken ze hier een medaille en lopen ze een nationaal record."

Terwijl de voorbereiding niet voor iedereen hetzelfde verliep. "Sommigen zaten in Zuid-Afrika en liepen geen indoorwedstrijden. Een medaille hier winnen was een groot doel, dus dit is iets speciaals", weet de Zwitserse atletiekcoach.

Maar ook Klavers zilveren succes, achter Bols goud, is een hoogtepunt. "Als je eerste en tweede wordt op de 400 meter met een wereldrecord, en Lieke's eerste individuele WK-medaille... dat was fantastisch en uniek."

"Ik vertel de atleten altijd: elke medaille heeft een speciaal verhaal, geniet ervan. Ik probeer hen te laten begrijpen dat je er niet aan moet wennen."

Zag je hoe ze de laatste leg rende? Ze wachtte.

Laurent Meuwly, over Bols ronden tijdens de finale van de 4x400 meter

Mislukking loert in elke race. Kijk naar Nadine Visser, die teleurstellend strandde in de halve finale op de 60 meter horden, nadat ze het eerste poortje had aangetikt.

Die eerste horde lag eerder in het toernooi al dwars, vertelde Meuwly. "Ze had het gevoel dat ze er ver vanaf zat en ze wilde snelheid krijgen. We probeerden eraan te werken in de warming-up. Maar het werkte niet. We zijn teleurgesteld, want ze was in goede vorm, ik verwachtte dat ze zeker om een medaille had kunnen meedoen."

Paniek in de tent richting de zomer? Zeker niet. "Ik heb vertrouwen voor de 100 meter horden in de zomer, ze gaat dan vast heel snel zijn. Hopelijk kan ze in de zomer haar revanche krijgen."

Lastige beslissingen op weg naar Parijs hoeft Meuwly niet echt meer te nemen, zegt hij. "Het plan ligt er, de beslissingen zijn gemaakt. We moeten ons met vijf estafetteteams kwalificeren in mei. De EK is ook een belangrijk toernooi voor ons. Nu hebben we veel fitte en presterende atleten nodig. Hoe meer ik er heb, hoe beter."

Niet voor het eerst en niet voor het laatst was Bol het hoogtepunt van de WK.

"Zag je hoe ze de laatste leg rende?", zegt Meuwly over Bol die het goud binnenhengelde voor de estafettevrouwen op de 4x400 meter. "Ze wachtte. We gingen niet voor een wereldrecord. Ze wachtte gewoon om die Amerikaanse te verslaan."

Ook om te voorkomen dat het misging, zoals afgelopen zomer tijdens de finale van de 400 meter op de WK outdoor. Toen ze viel.

Want ja, de val heeft in haar hoofd gezeten de laatste tijd. Nu zo goud winnen, ook individueel op de 400 meter, is volgens Meuwly van groot belang. "Dat is heel belangrijk. Zelfs in trainingen zat het er nog in."

"Het is ongelooflijk om zo constant te zijn op het hoogste niveau. Ze is zó bezig met herstel en planning. Ik denk niet dat mensen beseffen dat ze pas 24 jaar is. Ze won elke gouden medaille die je kunt winnen, maar nog niet olympisch goud. Het zou waanzinnig zijn, op je 24ste. Een crazy palmares."

En Bol, wat gaat zij rennen? "Het niveau op het wereldtoneel is enorm op de 400 meter, de 400 meter horden, en de estafette. Als we goud willen winnen, moeten we prioriteiten stellen. We trainen voor de 400 meter horden, daarop was ze vorig jaar de beste atleet. En de estafette."

800 meter?

Olympisch goud als doel in Parijs, maar erna ligt het nog best open. Sebastien Coe, baas van de wereldatletiekbond, zei zondag tegen de NOS dat hij Bol eigenlijk "als een 800 meter-loopster" ziet.

Atletiekbaas Coe: 'Ik zie Bol als 800 meter-loopster, technisch perfect'

"Zeker, ik zie hetzelfde", zegt Meuwly. "Maar we hebben eerst nog wat dingen te doen op de 400 meter horden voordat we denken aan een andere discipline."

"Ze houdt er ook van, maar de middellangeafstanden is ook een beetje switchen in mentaliteit. Maar ze heeft zeker nu al de benen om op een heel hoog niveau mee te doen op de 800 meter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl