De voormalig voorzitter van de raad van commissarissen van Ajax, Pier Eringa, is niet benaderd voor het onderzoek van KPMG naar mogelijke belangenverstrengeling van voormalig technisch directeur Sven Mislintat. Dat blijkt uit navraag door de NOS.
Dat Eringa niet is benaderd om deel te nemen aan het onderzoek is opvallend. Eringa was in de gehele periode waarin Mislintat werkzaam was bij Ajax, voorzitter van het toezichthoudend orgaan binnen de club. Hij nam een sleutelpositie in bij het controleren van de directie tijdens de veelbesproken transferzomer van 2023 en trad in september vorig jaar terug.
Eringa wil desgevraagd niet reageren op de kwestie. KPMG verwijst in een reactie naar Ajax en wijst op de geheimhouding waaraan zij als onderzoeksbureau gehouden zijn. Ajax zegt niet te willen ingaan op het individuele geval Eringa en schrijft: "Het betrof een onafhankelijk onderzoek van KPMG Forensic. Zij hebben bepaald met wie te spreken en met wie niet."
Eringa was als voorzitter destijds, in september vorig jaar, ook betrokken bij de keuze om KPMG aan te wijzen als onderzoeksbureau.
Maandagmiddag publiceerde Ajax een eigen samenvatting van het KPMG-onderzoek. In een verslag van tweeënhalve pagina stelt de huidige rvc dat Mislintats handelswijze vragen oproept, maar dat er "geen formele belangenverstrengeling" plaatsvond.
Tevens concludeert men dat het tijdens de transferperiode binnen de toenmalige rvc, waarvan Eringa dus voorzitter was, heeft ontbroken aan de nodige "checks en balances" op voetbaltechnisch vlak. Simpel gezegd: er was te weinig controle op de directie.
Ook wordt gesteld dat "alle betrokkenen" om wederhoor is gevraagd, maar dat blijkt dus niet helemaal waar te zijn.
De rvc van Ajax, die eindverantwoordelijkheid draagt voor het KPMG-rapport, heeft ervoor gekozen om het onderzoeksrapport niet te openbaren. Hoe diepgravend het onderzoek is geweest en op welke bronnen en informatie KPMG zich baseert, is niet te beoordelen van buitenaf. KPMG heeft geen onderzoeksbevoegdheid en was bij dit onderzoek volledig afhankelijk van openbare bronnen, vrijwillige medewerking van betrokkenen en informatie van Ajax zelf.
Een van de betrokken onderzoekers van KPMG laat aan de NOS weten niets inhoudelijks over het rapport te mogen zeggen. En dus ook niet over de keuze om Eringa niet bij het onderzoek te betrekken. "We verwijzen hierbij naar Ajax. We zijn gehouden aan geheimhouding", laat een onderzoeker weten.
Eerder meldde NRC dat ook diverse betrokkenen bij de door KPMG-onderzochte transfers niet zijn gevraagd om aan het onderzoek mee te doen. Zo schreef de krant dat onder andere ICM Stellar, het kantoor dat de belangen van de door Mislintat aangetrokken linksback Borna Sosa vertegenwoordigde, niet werd gehoord.
De Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) toonde zich eerder deze week zeer kritisch op de conclusies die Ajax zelf trok op basis van het KPMG-rapport. Volgens de VEB kreeg KPMG een veel te beperkte onderzoeksopdracht van het toezichthoudend orgaan van Ajax. "De rvc heeft zelf de conclusies geformuleerd, terwijl diezelfde rvc Mislintat zijn gang liet gaan", stelde voorzitter Gerben Everts in het Parool.
Op 21 mei vindt de Buitengewone Vergadering van Aandeelhouders van Ajax plaats op een nog nader te bepalen locatie. De resultaten van het rapport van KPMG staan als een van de bespreekpunten op de agenda.
Hoe zat het ook alweer met de de transfer van Sosa? Bekijk hieronder een reconstructie.