Laurens ten Dam tijdens de Tour de France van 2018
NOS Wielrennen

Wielerbond stelt oud-prof Ten Dam aan als eerste gravelbondscoach

Voormalig profwielrenner Laurens ten Dam is door de Nederlandse wielerunie KNWU aangesteld als eerste bondscoach gravel. De bond speelt daarmee in op de toenemende populariteit van het fietsen op onverharde paden en wegen als wedstrijdsport.

Het gravelen is zowel nationaal als internationaal een snel groeiende sport die ook op hoog niveau wordt beoefend. Zo wordt er sinds 2021 een NK georganiseerd en waren in 2022 de eerste wereldkampioenschappen.

In het Italiaanse Veneto ging de wereldtitel in dat eerste jaar bij de mannen naar de Belg Gianni Vermeersch, afgelopen zondag zesde in Parijs-Roubaix, en was de Française Pauline Ferrand-Prévot, oud-wereldkampioene op de weg, in het veld en mountainbiken, de beste bij de vrouwen.

De huidige titelhouders zijn de Sloveen Matej Mohoric en de Poolse Katarzyna Niewiadoma.

Van der Poel en Vollering

Ook Nederlandse toppers stonden al eens op het WK-podium. Mathieu van der Poel pakte in 2022 het brons, wat een jaar later Demi Vollering bij de vrouwen lukte. Lorena Wiebes is de regerend Europees kampioene.

Mathieu van der Poel leidt de dans bij het WK gravel in 2022

Met de aanstelling van de 43-jarige Ten Dam zet de KNWU een volgende stap om het gravelfietsen nadrukkelijker op de kaart te zetten en naar een hoger plan te tillen. Ten Dam, die in zowel de Tour de France als de Ronde van Spanje een keer in de top tien eindigde, stortte zich na zijn profcarrière onder andere op het gravelen.

"Gravel is een andere tak van sport en dus niet zomaar wegwielrennen op een andere ondergrond", zegt Ten Dam in het persbericht. "Ik ben erg blij dat de KNWU mij heeft gevraagd en ben gemotiveerd om het Nederlandse gravelen naar het volgende niveau te brengen. Het is een functie waarin ik mijn enthousiasme voor de sport en het werken met sporters kwijt kan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl