De arrestatie van Jorge Glas. Hier komt hij aan bij de gevangenis in Guayaquil
NOS Nieuws

Latijns-Amerikaanse landen veroordelen inval door Ecuador van ambassade Mexico

Latijns-Amerikaanse landen hebben met afschuw gereageerd op de arrestatie van oud-vicepresident Jorge Glas in de Mexicaanse ambassade in Ecuador. Ze veroordelen de inval en noemen het een "flagrante schending van internationaal recht". Brazilië en andere Latijns-Amerikaanse landen hebben hun steun betuigd aan Mexico.

Bij de inval eergisteren in de ambassade werd de veroordeelde Glas opgepakt die daar asiel had aangevraagd en sinds december verbleef. Mexico heeft als reactie de diplomatieke banden met Ecuador verbroken.

Zowel landen met links leiderschap, zoals Brazilië en Colombia, en anderzijds Argentinië en Uruguay die worden geleid door rechtse regering hebben flinke kritiek op Glas' arrestatie. Allemaal benadrukken ze het belang van het internationaal recht. "Zeker gezien het toenemende barbarisme in de wereld", zei de Colombiaanse president Gustavo Petro. Hij zegt dat zijn regering een mensenrechtenadvocaat inschakelt om Glas bij te staan.

De Verenigde Staten zeggen dat de twee landen hun "meningsverschillen moeten oplossen volgens de internationale wetgeving".

Soevereiniteit

Internationale wetgeving is helder over de soevereiniteit van ambassades: diplomaten en personen die in het buitenland hun land vertegenwoordigen, zijn onschendbaar. Het gastland kan geen personen vervolgen of aanhouden die zich in de ambassade bevinden.

De huidige rechtse president van Ecuador, Daniel Noboa, pleitte echter voor de arrestatie van Glas. De asielprocedure is volgens Noboa illegaal omdat Glas in Ecuador is aangeklaagd voor corruptie. In het verleden zat hij een celstraf uit.

Glas was van 2013 tot 2017 vicepresident in de linkse regering van Rafael Correa. Hij is twee keer veroordeeld voor corruptie en heeft al een straf uitgezeten. Bij zijn tweede arrestatiebevel zocht hij asiel in Mexico, wat hem ook werd toegekend. Hij noemt zijn veroordeling politiek gemotiveerd.

Glas is na zijn arrestatie door zwaarbewapende agenten op een vliegtuig gezet naar een gevangenis in Guayaquil, de grootste stad van Ecuador.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl