Politie bij de Mexicaanse ambassade in Ecuador
NOS Nieuws

Mexico verbreekt diplomatieke banden met Ecuador na inval ambassade

De Mexicaanse president López Obrador heeft de diplomatieke banden met Ecuador verbroken. Dat heeft hij gisteravond laat (lokale tijd) gezegd nadat de Ecuadoraanse politie de Mexicaanse ambassade in de hoofdstad Quito was binnengevallen.

Daar werd de voormalige vicepresident van Ecuador, Jorge Glas, gearresteerd. Glas zat sinds eind vorig jaar in de Mexicaanse ambassade waar hij politiek asiel zocht. Gisteren werd hem dat verleend, waarna de politie in Ecuador de ambassade binnenviel. López Obrador noemt de arrestatie van Glas een "flagrante overtreding van het internationale recht en een inbreuk op de Mexicaanse onafhankelijkheid".

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft op X aangekondigd de diplomatieke betrekkingen te verbreken:

Glas wordt in Ecuador verdacht van omkoping en corruptie. Hij zat tot afgelopen november al een gevangenisstraf uit voor corruptie. Na zijn vrijlating werd er opnieuw een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

Spanningen opgelopen

Eerder deze week liepen de spanningen tussen de twee landen al hoog op toen de Mexicaanse president had gesuggereerd dat de moord op de Ecuadoraanse presidentskandidaat Villavicencio de reden was dat president Daniel Noboa had gewonnen In reactie daarop werd de Mexicaanse ambassadeur in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito tot persona non grata verklaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl