Politie en leger bij een gevangenis in Quito, na het afkondigen van de noodtoestand
NOS Nieuws

Noodtoestand in Ecuador na verdwijning beruchte drugsbaas uit cel

De president van Ecuador heeft voor de komende twee maanden de noodtoestand afgekondigd, na de verdwijning van een beruchte bendeleider uit een gevangenis in de havenstad Guayaquil. Adolfo 'Fito' Macias zou daar zondag worden opgehaald uit zijn cel, om te worden overgeplaatst naar een extra beveiligde gevangenis in dezelfde stad. Hij kon toen niet worden gevonden en is volgens de autoriteiten een etmaal later nog steeds niet terecht.

Fito zat in Guayaquil een celstraf uit van 34 jaar, voor onder meer grootschalige drugshandel en moord. Hij staat aan het hoofd van de Choneros, een van de grootste drugsbendes van Ecuador, die ook gelieerd is aan het Mexicaanse Sinaloa-kartel. De bende verdient zijn geld met onder meer drugshandel en afpersing.

Drugsbaas José Adolfo 'Fito' Macias Villamar bij een overplaatsing in augustus vorig jaar

Twee bewaarders worden verdacht van het helpen van Fito bij zijn ontsnapping. Door de noodtoestand af te kondigen, maakt de net aangetreden president Daniel Noboa het mogelijk dat het leger de controle overneemt in de gevangenissen. Daarnaast is het nu tijdelijk verboden om te demonstreren en gaat er een avondklok gelden.

De gevangenis waar Fito vastzat, wordt op dit moment grotendeels gecontroleerd door de Choneros. De bendeleider bracht onlangs een narcocorrido naar buiten, een lofzang op zijn eigen criminele carrière, inclusief videoclip opgenomen vanuit zijn cel. In 2013 ontsnapte de drugsbaas ook al, toen uit een andere gevangenis in Guayaquil. Enkele weken later werd hij weer opgepakt.

Moord op presidentskandidaat

De Choneros worden ook gezien als belangrijkste verantwoordelijke voor het straatgeweld in aanloop naar de presidentsverkiezingen van afgelopen jaar. Presidentskandidaat Fernando Villavicencio, die beloofde hard te zullen optreden tegen drugsgeweld en corruptie, werd toen vermoord. Villavicencio werd al bedreigd door de drugsbende.

President Noboa is nu met zijn 35 jaar de jongste president ooit van het land. In een verklaring op sociale media zegt hij dat "deze narco-terroristische groepen ons willen intimideren en denken dat we ze dan hun zin geven. Maar we onderhandelen niet met terroristen en we zullen niet rusten totdat we de orde hebben hersteld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl