NOS Voetbal

Oranje-spion Beerensteyn: 'Laat Italië maar schreeuwen en blèren'

Een lastige uitwedstrijd wordt een stuk makkelijker met een spion in je team. Lineth Beerensteyn is die spion voor de Oranjevrouwen, die vanavond aan de kwalificatiereeks voor het EK van 2025 beginnen met een pittig duel in en tegen Italië.

Beerensteyn speelt sinds 2022 voor Juventus en heeft zo de nodige voorkennis opgedaan over de speelsters van de eerste tegenstander van Oranje. "Het is een stugge ploeg, maar het Italiaans voetbal is ook veel aanstellerij", vertelt de aanvalster.

Auto-ongeluk

Onder de Zuid-Italiaanse zon staat Beerensteyn met een grote glimlach de NOS te woord. Terwijl ze niet in haar makkelijkste periode zit, vertelt ze. Vorige maand werd haar trainer bij Juventus, Joe Montemurro, ontslagen en had ze zelf een auto-ongeluk.

"Het is een gekke periode. De trainer werd drie dagen voor een belangrijke wedstrijd ontslagen. Dat was voor ons best pittig. Er was geen tijd om te schakelen. We moesten er snel weer staan."

Fysiek gaat het na de aanrijding wel weer prima, vertelt ze. "Ik heb er niets aan overgehouden. En kijk, de zon schijnt. Wie wordt hier nou niet gelukkig van? In Turijn (de stad van haar club Juventus, red.) hebben we dit weer al weken. Dan kan je je alleen maar lekker voelen."

Beerensteyn heeft Jonker als Italië-expert kunnen helpen: 'Flink wat op papier gezet'

Vol goede moed werkt Beerensteyn nu met Oranje toe naar de wedstrijd tegen Italië. Dat is ook nodig, want dat land wil er alles aan doen om Nederland te verslaan, merkt de aanvalster.

"Het leeft ontzettend in Italië. Ze hebben het er al weken over. In 2021 won Italië met 1-0 van ons in een oefenwedstrijd. Het leek toen wel alsof ze het WK hadden gewonnen. Ze willen ons nu ook weer laten zien waar ze staan. Ze hebben het gevoel dat ze bij de top horen als ze van ons winnen."

En dat terwijl het gevoel in Nederland juist is, dat de ploeg van Andries Jonker na het mislopen van een olympisch ticket even is afgehaakt bij de wereldtop.

'Laat ze maar schreeuwen'

Als het aan Beerensteyn ligt, doet Nederland er nu alles aan om een Italiaanse zege te voorkomen. Ze heeft de bondscoach als Italië-expert van veel informatie kunnen voorzien.

"Ik heb hem eigenlijk alles verteld over elke speelster die bij mij in het team zit en elke speelster die waarschijnlijk gaat spelen. Ik heb al zo vaak tegen ze gespeeld, dus ik kon aardig wat op papier zetten", zegt ze lachend.

Wat er dan precies is verteld? "Dat het een stugge ploeg is. Het Italiaanse voetbal is ook heel veel aanstellerij en veel klagen. Ze proberen je op alle manieren uit je spel te krijgen en daar hoort ook wel een tikkie bij. Dat kunnen ze wel. Ze hopen dat je er dan in meegaat."

Lineth Beerensteyn voor Juventus in actie tegen Fiorentina

Die informatie heeft Beerensteyn ook haar medespeelsters meegegeven. "Ik heb gezegd: laat ze maar schreeuwen en blèren. Je moet er vooral niet op ingaan, want dat is wat ze willen."

Maar Italië is wel meer dan dat. De ploeg is de nummer veertien van de wereldranglijst en dat is niet zomaar, weet Beerensteyn. "Ze hebben natuurlijk echt wel kwaliteit, vooral op het middenveld. Voorin hebben ze ook aardig wat snelheid, dus makkelijk gaat het zeker niet worden."

In het spoor van Oranje #37: nieuwe gezichten, oud stadion

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl