Maarten van Ooijen, demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, tijdens een debat over de dalende vaccinatiegraad. Een aantal fracties maakt zich zorgen over de dalende vaccinatiegraad.
NOS Nieuws

Grote zorgen in politiek over lage vaccinatiegraad, deel Kamer wil meer actie

Een meerderheid van de Tweede Kamer ziet de maatregelen die demissionair staatssecretaris Van Ooijen (VWS) wil nemen om de vaccinatiegraad bij kinderen te verhogen als een stap in de goede richting. Maar de Kamerleden vragen zich wel af of het genoeg is om het tij te keren. Ze maken zich grote zorgen over het toenemend aantal gevallen van ernstige ziektes en de desinformatie die rondgaat over vaccins.

Het aantal besmettingen met mazelen is al opgelopen tot boven de vijftig, blijkt vandaag uit cijfers van het RIVM. Heel vorig jaar waren er niet meer dan zeven besmettingen. Ook zijn er dit jaar vier jonge kinderen overleden aan kinkhoest, iets wat in eerdere jaren nauwelijks voorkwam.

Gisteren presenteerde Van Ooijen een 'tienpuntenplan' om de vaccinatiegraad te verhogen. Hij wil onder meer inzetten op een wijkgerichte aanpak, waarbij zorgprofessionals voorlichting gaan geven. Er zijn grote verschillen tussen wijken als het gaat om de mate waarin kinderen zijn ingeënt tegen ernstige ziektes. Ook wil hij artsen inzetten als influencers op sociale media om desinformatie tegen te gaan.

'Te weinig voortvarend'

"Veel intenties, maar weinig acties", oordeelt Kamerlid Paulusma van D66 over die plannen. Net als veel andere partijen wil ze dat er overal laagdrempelige priklocaties komen. Ook haar collega Tielen van de VVD vindt het plan van Van Ooijen "te weinig voortvarend".

"Voorlichting is nú nodig", zegt Tielen. Dat ouders hun kinderen laten vaccineren moet volgens het VVD-Kamerlid net zo normaal worden als "een traphekje, een autostoeltje en zwemles."

VVD en D66 werken aan een initiatiefwet die kinderdagverblijven de mogelijkheid moet geven om ongevaccineerde kinderen te weigeren. Ze willen daarmee ouders tegemoetkomen die kinderen hebben die nog te jong zijn voor vaccinatie. Die ouders houden hun kinderen geregeld thuis omdat ze bang zijn voor besmetting door oudere kinderen in de opvang die niet geprikt zijn.

Van Ooijen denkt niet dat zoiets effectief is, en een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat dat te veel in de richting van dwang en drang gaat. Volgens Kamerlid Keijzer (BBB) worden groepen ouders daardoor tegen elkaar opgezet. NSC-Kamerlid Jansen denkt dat de vaccinatiegraad daalt door "falend overheidsbeleid" tijdens de coronapandemie. "Daar mogen ouders niet de schuld van krijgen."

Desinformatie

Veel andere partijen denken dat de coronaperiode zeker heeft meegespeeld, maar ze wijzen erop dat de vaccinatiegraad al voor die tijd daalde. Zij zien de oorzaak vooral bij allerlei kwakzalvers en zelfbenoemde influencers die desinformatie verspreiden.

Die moet in hun ogen bestreden worden, ook in de Kamer zelf. Dat werd duidelijk toen Forum-Kamerlid Van Meijeren aan het woord kwam. Vaccinaties zijn volgens hem meestal helemaal niet nodig en waarschijnlijk gevaarlijk. Hij schetste het beeld van "weerloze zuigelingen" die cocktails van vaccins ingespoten krijgen.

Hij werd direct van repliek gediend door PVV'er Claassen, die een verleden heeft als verpleegkundige. Die heeft nog nooit "zo veel flauwekul gehoord":

Van Meijeren (FvD) staat alleen in vaccinatiediscussie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl