NOS Wielrennen

Merlier troeft in Scheldeprijs medesprintkanonnen Philipsen en Groenewegen af

De 112de editie van de Scheldeprijs, een koers over 205 kilometer met het startschot in het Zeeuwse Terneuzen, is gewonnen door Tim Merlier. De Belg van Soudal Quick-Step toonde zich de rapste in de - bijna traditionele - massaprint in het Belgische Schoten.

Zijn landgenoot en favoriet Jasper Philipsen, die in de eindspurt ingesloten raakte, moest op een fietslengte afstand genoegen nemen met de tweede plaats. Dylan Groenewegen pakte de derde plek.

Merlier en Wiebes winnen Scheldeprijs, het officieuze WK voor sprinters

Een groep van vijf man, onder wie de Nederlandse Beat-renner Stijn Appel, was er halverwege de wedstrijd tussenuit geknepen. Het kwintet reed lang vooruit en bouwde een voorsprong van ruim drie minuten op.

Heel veel illusies zullen ze zich echter niet gemaakt hebben, daar de Scheldeprijs ook wel bekend staat als het officieuze wereldkampioenschap voor sprinters. De afgelopen 25 jaar stormde slechts drie keer níet een omvangrijk peloton op de finish af.

De Belgen Baptiste Planckaert en Liam Slock probeerden dat geijkte scenario nog wel te dwarsbomen door uit de kopgroep te demarreren. Op 30 kilometer van de streep hadden zij een halve minuut voorsprong op de meute, die het moedige duo nog een tijdje aan het elastiek liet hangen.

Fietswissel

Met nog 15 kilometer voor de wielen hield de 35-jarige Planckaert het voor gezien en ging de twaalf jaar jongere Slock solo verder. In het peloton had kanshebber Merlier andere zorgen: de Belg moest van fiets wisselen en de achtervolging inzetten. Hij vond al weer snel aansluiting.

Acht kilometer voor de streep was ook Slock eraan voor de moeite en ging het peloton zich opmaken voor de sprint. Daarin raakte Philipsen, de winnaar van vorig jaar en recentelijk nog Milaan-Sanremo, ingesloten. Merlier zag zijn kans schoon en boekte zijn zevende zege van het seizoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl